Sindromul colonului iritabil este o afecțiune larg răspândită în întreaga lume. Cauzele exacte ale apariției acestui sindrom sunt insuficient clarificate, însă există studii care sugerează o legătură cu anumite schimbări ce survin în organism.

Rolul colonului în organism

Colonul, sau intestinul gros, este organul care elimină apa din alimentele digerate. Materialul rămas – deșeuri solide numite scaun – se deplasează prin colon către rect și părăsește corpul prin anus. Cu un diametru de 3-8 centimetri și o lungime ce poate ajunge la 1,6 metri, colonul este așadar organul în care se produc ultimele procese ale digestiei. Colonul are, de asemenea, un rol important în sinteza anumitor vitamine, mai ales a vitaminei K, a vitaminei B7 (numită și biotin) și B12.

Sute de specii de bacterii populează colonul, iar acestea joacă un rol important nu numai la nivel de digestie, ci și în ceea ce privește imunitatea organismului. Practic, tractul gastrointestinal (TGI) alcătuiește cel mai mare organ imun. De aceea dezechilibrele de la nivelul colonului se resimt în starea generală de sănătate.

Ce este sindromul colonului iritabil?

Sindromul colonului iritabil (SCI) (eng. irritable bowel syndrome) este mai degrabă o colecție de simptome digestive, ca de exemplu colonul spastic (alternarea episoadelor de diaree şi constipație), durere abdominală care dispare prin defecație, senzația de balonare, prezenţa mucusului în scaun, greață, dureri de cap. Aceste simptome pot însoți și alte boli, ca boala Crohn sau cancerul rectal și de aceea pentru o diagnosticare corectă adesea este nevoie de investigații suplimentare – ecografie, teste de laborator etc.

Fundația Internațională pentru Boli Gastrointestinale (International Foundation for Gastrointestinal Disorders) estimează că circa 10-15% din populația globului este afectată de SCI. Majoritatea celor care suferă de această boală au sub 50 de ani, însă mulți adulți mai în vârstă sunt afectați, iar sindromul colonului iritabil se întâlnește adesea și la copii. Incidența bolii în cazul femeilor este dublă față de bărbați.

Cauze

Cauzele exacte ale sindromului colonului iritabil nu sunt încă pe deplin cunoscute. Există însă studii științifice care sugerează că acest sindrom ar putea fi legat de anumite schimbări ce au loc în organism. Unele simptome pot fi cauzate de spasme – contracții necontrolate în mușchii colonului. Terminațiile nervoase din intestine pot deveni, de asemenea, anormal de sensibile, intensificând durerea. Motivele acestor schimbări nu sunt întotdeauna cunoscute, însă printre factorii asociați cu SCI se află suprapopularea bacteriană (eng. bacterial overgrowth), utilizarea antibioticelor și stresul, printre altele.

● Factorii psihologici. Creierul și tractul gastrointestinal sunt interconectate. Gândurile și emoțiile pot declanșa simptome în intestin, iar sănătatea intestinală poate influența statusul mental al unei persoane. Stresul poate provoca mai multe contracții în intestine și poate spori sensibilitatea. Nu este clar dacă stresul sau alți factori psihologici sunt o cauză a SCI sau viceversa. Știm însă că cei care suferă de sindromul colonului iritabil au adesea niveluri mai mari de stres și anxietate și că acestea pot înrăutăți simptomele SCI. Un studiu publicat în Journal of Neurogastroenterology and Motility a arătat că persoanele cu SCI au niveluri mai mari de depresie și anxietate în comparație cu cei care nu suferă de această afecțiune. SCI este, de asemenea, mai frecvent în rândul celor care au suferit traume psihologice în copilărie.

● Antibioticele. Tractul digestiv uman conține trilioane de bacterii, viruși și ciuperci cunoscute colectiv ca microbiota intestinală sau flora intestinală. Aceste microorganisme joacă mai multe roluri extrem de importante, inclusiv în ceea ce privește digestia și funcționarea sistemului imunitar. Când luăm antibiotice pentru a combate infecții bacteriene, aceste medicamente omoară și bacteriile utile care viețuiesc în intestin. Tratamentele repetate sau utilizarea pe termen lung a antibioticelor pot modifica flora intestinală și perturba funcția normală a colonului. Există cercetări efectuate pe oameni și animale care sugerează că aceste modificări ale microbiotei duc, în unele cazuri, la sindromul colonului iritabil. Totuși, în studiile întreprinse până acum aceste rezultate nu sunt consistente și de aceea este nevoie de mai multe cercetări.

● Suprapopularea bacteriană. Unele persoane cu SCI prezintă, de asemenea, un surplus de bacterii în intestinul subțire, o afecțiune numită suprapopulare bacteriană intestinală (eng. small intestinal bacterial overgrowth, SIBO). Nu e clar dacă SIBO este o cauză a sindromului colonului iritabil, însă s-a observat că persoanele cu SCI sunt mai susceptibile să aibă și SIBO. În plus, unele cercetări au arătat că simptomele SCI se manifestă adesea mai puțin după un tratament cu antibiotice care se concentrează asupra bacteriilor din intestinul subțire.

În mod normal, întregul tract digestiv conține bacterii. Numărul acestora este mare în colon și mai redus în intestinul subțire. SIBO este o condiție patologică care apare atunci când anumite bacterii ce colonizează colonul se înmulțesc excesiv și ajung în intestinul subțire. În această situație, adesea simptomele sunt cele tipice pentru SCI, cum ar fi balonare, constipație, dureri abdominale și diaree.

Estimările privind numărul celor diagnosticați cu SCI care suferă și de SIBO variază, însă un studiu publicat în martie 2017 în revista Gut and Liver sugerează că acesta ar fi undeva între 19% și 37%. Majoritatea studiilor diagnostichează SIBO cu un test respirator care măsoară gazele eliberate de descompunerea de zaharuri, cum ar fi glucoza și lactoza. Fiabilitatea acestui test este însă subiect de dezbatere în comunitatea științifică.

SCI și alimentația

Una din principalele recomandări la nivel alimentar pentru cei care suferă de acest sindrom este adoptarea unei diete care să evite FODMAP. FODMAP provine de la F=fermentabil, O=oligozaharide, D=dizaharide, M=monozaharide, P=Polioli și se referă la carbohidrații care trebuie eliminați din alimentație pentru o mai bună sănătate intestinală. Printre alimentele/ingredientele excluse se numără siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză (eng. high fructose corn syrup), brânzeturile moi sau îndulcitori precum sorbitolul. Mai multe cercetări au demonstrat că regimurile alimentare cu un conținut redus de FODMAP pot îmbunătăți simptomele sindromului colonului iritabil.

Pentru unele persoane cu SCI chiar și alimentele sănătoase – fructe, legume – pot cauza probleme, în special dacă sunt consumate crude. Conopida, broccoli, varza de Bruxelles sunt în mod special problematice deoarece provoacă gaze intestinale și balonare. Fasolea și lintea pot avea același efect. La alte persoane laptele și lactatele pot declanșa simptomele de SCI. În aceste condiții, un jurnal alimentar poate fi un instrument util în depistarea alimentelor care dăunează sănătății intestinale și provoacă neplăceri. 

Sindromul colonului iritabil în cifre

● Între 13 și 20% dintre canadieni – aproximativ 4,5 – 7 milioane de persoane – suferă de sindromul colonului iritabil.
● Doar 40% dintre aceștia caută ajutor medical.
● În Canada, povara economică a SCI se ridică la 6,5 miliarde de dolari anual.
● Canadienii care suferă de această afecțiune lipsesc, în medie, 13 zile lucrătoare pe an de la serviciu, ceea ce se traduce prin opt miliarde de dolari adiționali pierduți la nivel de productivitate.
● O resursă importantă pentru cei care doresc mai multe informații despre SCI este Gastrointestinal Society – Canadian Society of Intestinal Research, la badgut.org.

Acest articol a fost revizuit de dr. Alexandru Nicolescu-Zinca, director la Super-cliniques GMF-Réseau.

CITIȚI ȘI:

Sistemul digestiv, al doilea creier uman
Refluxul gastroesofagian și insuficiența acidului gastric
Ce este ficatul gras?