Care este cel mai sănătos mod de a ne hrăni? Răspunsul depinde foarte mult de cui îi este adresată întrebarea. Numeroși doctori și nutriționiști vorbesc despre ceea ce constituie o alimentație optimă pentru sănătate, însă nu întotdeauna experții sunt de acord unii cu alții, uneori dezacordul fiind chiar fundamental. Cine are dreptate?

Adevărul este că nu există doar un singur fel de a mânca sănătos, așa cum experții în nutriție de la Harvard Medical School subliniază. Ca specie, noi, oamenii, suntem foarte asemănători din punct de vedere genetic. Ca indivizi însă suntem uimitor de diferiți. De aceea unele persoane se simt minunat cu o dietă vegană, în timp ce altele preferă una paleo – două concepte privind alimentația diametral opuse. Dieta paleo include carne, pește și ouă, dar exclude lactatele, cerealele și leguminoasele, în timp ce dieta vegană include cereale și leguminoase, dar exclude carnea și orice alt produs de origine animală.

Dieta Paleo, cunoscută și ca Dieta Omului Cavernelor sau Dieta Epocii de Piatră, are la bază teoria medicului Loren Cordain, care susține că o alimentație similară cu cea a strămoșilor noștri este benefică pentru organism.

Dieta vegană presupune eliminarea produselor de origine animală, precum carnea, ouăle, lactatele, peștele, fructele de mare. Veganismul este însă un concept mai larg și se referă la un mod de viață ce încearcă să evite și să împiedice toate formele de exploatare și cruzime asupra animalelor pentru hrană, îmbrăcăminte sau orice alt scop.

Acestea sunt doar două exemple. Există desigur numeroase alte diete populare cu efecte benefice pentru sănătate, deși de multe ori principiile lor pot fi foarte diferite: keto, flexitariană, mediteraneeană, fără gluten etc.

Cum de funcționează diete atât de diferite?

Atunci când sunt corect puse în practică, atât dieta vegană, cât și cea paleo includ o mulțime de legume proaspete și descurajează consumul alimentelor foarte procesate. Acestea sunt elementele de bază ale unei diete sănătoase.

Pornind de la acești numitori comuni – cât mai multe legume, cât mai puține alimente procesate – fiecare dintre noi poate să-și construiască dieta care corespunde cel mai bine propriilor nevoi fiziologice, gusturilor, principiilor etice, filozofiei de viață și nu în ultimul rând, bugetului. Putem astfel adăuga grăsimile de calitate care ni se potrivesc cel mai bine (nuci, semințe, avocado, ulei de măsline, pești grași), carbohidrați (cereale integrale, fructe, legume rădăcinoase bogate în amidon) și proteine, fie animale, fie din surse vegetale (leguminoase, soia, pește, carne de la animale crescute în mod sustenabil, pui, ouă, produse lactate).

Avem nevoie de o dietă variată pentru a ne procura vitaminele, mineralele, fibrele și fitochimicalele care ne mențin sănătoși, însă există multe combinații de alimente ce pot oferi o sănătate optimă.

Calitatea alimentelor primează

Avem cu toții nevoie de grăsimi, proteine și carbohidrați, însă nu putem vorbi de un ratio magic universal între acești nutrienți. Evident, extremele trebuie evitate, însă așa cum câteva studii recente indică, mai importantă decât o dietă low fat (săracă în grăsimi), low carb (săracă în carbohidrați) sau diverse variante ale acestora este calitatea alimentelor consumate. Anume alimente integrale, nu procesate, și pe cât posibil, organice.

Un aliment integral înseamnă un aliment care a fost procesat sau rafinat cât mai puțin posibil și care nu conține aditivi sau alte substanțe artificiale.

Integral și organic nu sunt sinonime. Cuvântul „organic” se referă le felul în care sunt crescute și procesate produsele agricole precum fructe, legume, cereale, lactate și carne și înseamnă mai mult decât alimente fără pesticide și îngrășăminte sintetice. Organic înseamnă un sistem de producție care pe lângă preocuparea pentru sănătatea umană promovează și un tratament uman pentru animalele de fermă, ajută la prezervarea microbiologiei solului și a diversității în natură, la prevenirea eroziunii solului, a înmulțirii dăunătorilor și contaminării apei, și utilizează o cantitate mai mică de energie decât agricultura convențională.

CITIȚI ȘI:

Ce înseamnă un produs certificat organic în Canada?
Sistemul digestiv, al doilea creier uman