Situația legată de pandemia de COVID-19 evoluează foarte rapid. Vă prezentăm, în rezumat, o selecție de articole pe acest subiect, un tur de orizont ce oferă o imagine generală a celor mai recente descoperiri științifice, recomandări, practici clinice și măsuri administrative și politice din diverse țări ale lumii.

Atragem în același timp atenția asupra faptului că toate informațiile privind COVID-19 sunt susceptibile de a suferi actualizări, pe măsură ce cunoştinţele despre această boală și comportamentul virusului se acumulează. Datele de publicare ale articolelor sunt deci foarte importante. Cele incluse în acest survol au fost publicate în săptămâna încheiată în data de 14 august.

Canada & Mexic: Granița cu SUA rămâne închisă până pe 21 septembrie

Închiderea frontierei canado-americane a fost prelungită cu încă 30 de zile, până pe 21 septembrie. Granița a fost închisă călătoriilor neesențiale, cum ar fi vacanțele sau deplasările pentru cumpărături, de la începutul pandemiei de COVID-19, la jumătatea lunii martie. Transportul rutier de bunuri și mărfuri, precum și lucrătorii din domeniul sănătății sunt scutiți de această interdicție.
Mexic la rândul său a anunțat o măsură similară privind frontiera sa de 3.200 de kilometri cu Statele Unite: aceasta va fi închisă pentru încă 30 de zile, până tot pe 21 septembrie. Ca și în Cazul Canadei, măsura de închidere a frontierei dintre SUA şi Mexic a intrat în vigoare pe 21 martie și a fost deja prelungită de mai multe ori.
SUA figurează pe prima poziţie pe lista ţărilor cele mai lovite de noul coronavirus, cu peste 5 milioane de cazuri de contaminări cu SARS-CoV-2 şi cu peste 167.000 decese, conform unui bilanţ al Universităţii John Hopkins. Canada numără 122,000 de cazuri de la începutul pandemiei și puțin peste 9,000 de decese, în vreme ce Mexicul a înregistrat peste 542.500 de infecţii, situându-se pe locul al şaselea în lume în această privinţă, şi peste 57.200 decese.

CITIȚI ȘI: Granița dintre Canada și SUA rămâne închisă până pe 21 septembrie

SUA: Măștile chirurgicale sunt cele mai eficiente împotriva coronavirusului – Studiu

Cercetătorii de la universitatea americană Duke au făcut un experiment, publicat în revista Science Advances, în care au testat 14 tipuri de măşti. Cele mai eficiente sunt măştile chirurgicale N95 – echivalentul a FFP2 în Europa – care reduc transmiterea particulelor cu peste 99,9% prin comparaţie cu o persoană care vorbeşte fără mască. Cele mai puțin eficiente sunt bandanele, care rețin particulele în proporţie de 50%, şi fularele din polar, asemănătoare cu cele pe care le utilizează alergătorii. Țesătura de acest tip a sporit de fapt numărul de particule expulzate, probabil pentru că materialul desparte picăturile mari în stropi mai mici.
Între aceste două categorii se situează măştile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90% particulele emise, iar apoi măştile din polipropilenă şi bumbac/polipropilenă. Pentru măştile din bumbac confecţionate manual, reducerea oscilează între 70% şi 90%, în funcţie de numărul de straturi şi de modalitatea de plisare. Măştile medicale profesionale N95 echipate cu o valvă rotundă sunt mai ineficiente decât cele fără; ele sunt comparabile cu măştile din bumbac.

Marea Britanie: 340 de milioane de doze de potențiale vaccinuri au fost achiziționate

Guvernul britanic şi-a asigurat un total 340 de milioane de doze de vaccin contra COVID-19, încheind acorduri cu diverse companii farmaceutice din lume. Cele mai recente sunt cele cu laboratoarele americane Johnson & Johnson şi Novavax pentru 30 de milioane de doze și respectiv 60 milioane, în cazul în care aceste două vaccinuri în curs de dezvoltare vor vedea lumina zilei. Ele ar putea fi livrate la jumătatea anului 2021 fiind destinate în principal populaţiilor cele mai expuse, precum personalul din sectorul sanitar, minorităţile etnice, persoanele adulte care suferă de boli grave şi vârstnicii.
Acordurile cu Johnson & Johnson şi Novavax se adaugă celor anterioare încheiate cu Sanofi/GSK, AstraZeneca, Valneva şi BioNTech/Pfizer. Printre cele mai avansate se află proiectul AstraZeneca, asociat cu Universitatea Oxford, rezultatele fiind aşteptate în septembrie.
Dozele achiziționate de Marea Britanie depășesc cu mult populația acestei țări, deoarece este dificil de prezis la ora actuală care din vaccinurile aflate în curs de dezvoltare vor fi eficiente și de câte doze va fi nevoie pentru vaccinarea unei persoane.

CITIȚI ȘI: Ottawa: Acorduri cu Pfizer și Moderna pentru achiziționarea unui eventual vaccin împotriva COVID-19

Rusia: Primele doze din vaccinul său împotriva COVID-19 au fost produse

Ministerul rus al Sănătăţii a anunţat că au fost produse primele doze din vaccinul împotriva coronavirusului înregistrat în Rusia. Autoritățile ruse preconizează ca în decembrie sau ianuarie capacitatea de producţie a acestui vaccin să fie de circa cinci milioane de doze lunar, pentru ca în decurs de un an să poată fi acoperit întregul necesar. Rusia este prima ţară din lume care a autorizat un vaccin împotriva COVID-19, după mai puţin de două luni de teste clinice pe oameni. Faza a treia a testelor clinice încă nu a avut loc.
Pe scena internațională vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 a fost primită cu prudență, circumspecție și neîncredere. Mai mulți cercetători consideră că Rusia ar putea pune prestigiul naţional în faţa siguranţei, iar OMS nu a inclus acest vaccin în cele șase semnalate recent ca fiind printre cele mai avansate. Dintre aceste şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.
Potrivit autorităților ruse, peste 20 de ţări au precomandat circa un miliard de doze din acest vaccin, care pentru pieţele externe va fi cunoscut ca Sputnik V, nume ce aminteşte de primul satelit lansat pe orbită de către URSS. Începutul producţiei industriale este preconizat pentru luna septembrie, după încheierea celei de-a treia faze a testelor clinice.
Numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate în această țară de la începutul pandemiei se situează la aproximativ 920,000. Din punct de vedere al contaminărilor cu SARS-CoV-2, Rusia se situează pe locul al patrulea la nivel mondial, după SUA, Brazilia şi India.

UE: Comisia Europeană a rezervat 400 de milioane de doze din potențialul vaccin dezvoltat de Johnson & Johnson

Comisia Europeană a rezervat în numele statelor membre până la 400 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin anti-COVID-19 la care lucrează compania americană Johnson & Johnson. Într-o primă fază ar urma să fie achiziționate 200 de milioane de doze din acest viitor vaccin. Aceasta ar putea fi urmată de o a doua achiziţie pentru o cantitate similară de doze.
La sfârșitul lunii iulie, Comisia Europeană a anunţat că a rezervat 300 de milioane de doze ale unui potenţial vaccin produs de laboratorul francez Sanofi. Strategia pentru vaccinuri a CE prevede semnarea unor contracte de achiziţie în avans cu diverși producători de vaccinuri, finanţate prin instrumentul pentru sprijin de urgenţă creat în perioada crizei, care are un buget de aproximativ 2.4 miliarde de euro.

OMS: Procedurile stomatologice care generează aerosoli ar trebui evitate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a formulat câteva recomandări pentru minimizarea riscului de transmitere a coronavirusului prin intermediul serviciilor stomatologice. Astfel, OMS sugerează evitarea sau reducerea la minimum a tuturor procedurilor care generează aerosoli, foarte frecvente în stomatologie – echipamente de mare viteză, ultrasunete, pulverizare şi altele. Atunci când acestea sunt indispensabile, OMS sugerează ca sfaturi tehnice aspiraţia rapidă și climatizare adecvată, printre altele. OMS recomandă, de asemenea, instituirea unor sisteme de consultare la distanţă pentru a evalua necesitatea îngrijirii, sugerând ca intervenţiile mai puțin urgente și esenţiale să fie, pe cât posibil, întârziate. Sfaturile privind igiena pentru o sănătate dentară bună – periaj, nutriţie adecvată, atenţionări contra utilizării zahărului, tutunului, alcoolului – sunt esențiale, potrivit OMS. Organizația atrage atenția asupra respectării protocoalelor stricte pentru consultări fizice, precum distanţare, sterilizare, dezinfectare sistematică între două consultaţii și interzicerea prezenţei unei persoane însoţitoare la cabinet.

CITIȚI ȘI:

COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 7 august
COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 31 iulie
COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 24 iulie