Considerând numărul record de jurnaliști aflați în spatele gratiilor – Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a documentat 262 de cazuri în 2017 – avalanșa de dezinformare de pe rețelele de socializare și faptul că în multe țări ale lumii, de la Statele Unite la Filipine, știrile critice, reale, sunt discreditate de oficialii guvernamentali, revista Time a acordat titlul de „Persoană a anului” jurnaliștilor ce au plătit scump prețul căutării adevărului.
Hărțuiți, închiși sau chiar omorâți datorită dedicației cu care și-au făcut meseria, iată-i pe cei pe care Time îi numește „Gardienii adevărului”: Jamal Khashoggi, jurnalistul de la Washington Post asasinat de agenți ai guvernului saudit, Maria Ressa, ziaristă filipineză persecutată de administrația Duterte, Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, reporteri birmanezi ai agenţiei Reuters aflaţi în prezent la închisoare, şi redacţia ziarului american Capital Gazette, ai cărei cinci membri au murit în timpul atacului din 28 iunie de la Annapolis, în statul Maryland.
Este pentru a doua oară când editorii revistei Time aleg un grup şi nu doar o singură persoană. În 2017 ei au decernat acest titlu mișcării online de conştientizare a hărţuirii şi abuzului sexual #MeToo.
Distincția, acordată anual din 1927, recunoaşte o persoană sau un grup de persoane care au influenţat ştirile şi lumea – în bine sau în rău – în decursul anului.