În Quebec, statisticile arată că o persoană din cinci este atinsă de o problemă de sănătate mintală de-a lungul vieții sale. Este însă foarte posibil să evităm aceste probleme adoptând câtva obiceiuri benefice.

Niciodată nu s-a vorbit atât de mult de sănătatea mintală ca în ultimii doi ani, pandemia exacerbând această problemă care mocnea de mult timp.

În Quebec, statisticile arată că o persoană din cinci este atinsă de o problemă de sănătate mintală de-a lungul vieții sale. Este însă foarte posibil să evităm aceste probleme adoptând câtva obiceiuri benefice. În plus, o mai bună educație la acest nivel, care să permită recunoașterea stresului și a anxietății, este un element important pentru a le combate mai eficient. Și, din fericire, cele mai recente cercetări în domeniu sugerează noi piste pentru a trata bolile mintale, în special depresia majoră care afectează mai multe femei decât bărbați. 

Criza sanitară a accelerat dezvoltarea de noi metode de tratament, precum consultațiile la distanță, însă accesul la îngrijiri privind sănătatea mintală rămâne în continuare dificil.

Citiți despre zece obiceiuri benefice pentru a ne îmbunătăți sănătatea la acest nivel, inspirate de un articol publicat de revista quebecheză L’Actualité. Și nu uitați că nu e nevoie să rezolvăm problemele altora, este suficient să-i ascultăm.

Evitați gândurile nocive sau catastrofale

De exemplu, că nu vom mai scăpa niciodată de pandemie, că rutina zilnică ne este bulversată pentru totdeauna, că războiul din Ucraina se va generaliza. Crizele actuale se vor rezolva, ca toate celelalte prin care a trecut omenirea.

Căutați răspunsuri în propria dvs. experiență de viață

Cu toții am experimentat eșecuri și momente dificile în viață. Ce a funcționat atunci pentru a vă repune pe picioare? Strategiile folosite în trecut ar putea fi eficiente și acum.

Oferiți-vă timpul necesar pentru a plonja într-o activitate pe care o iubiți

Și pe care poate că ați dat-o la o parte din cauza responsabilităților zilnice care vă țin mereu în priză. Citiți un roman, pictați, gătiți pentru plăcerea de a găti și de a experimenta noi rețete etc. Acordați-vă așadar timp și spațiu pentru hobby-urile împinse de griji la coada listei de priorități.

Ieșiți din casă și plimbați-vă

Mergeți într-un parc sau ieșiți în afara orașului, la țară sau în pădure. Contemplarea naturii alungă ruminațiile, iar compușii organici volatili emiși de copaci se pare că ajută la scăderea hormonilor de stres, conform unor studii japoneze. Medicii japonezi prescriu și „băi de pădure” pentru a combate, printre altele, depresia, anxietatea și oboseala. 

Dozați-vă consumul de informații și social media

Când știrile – că sunt despre pandemie, război, crize economice, schimbări climatice etc. – vă fac să vă simțiți copleșiți, schimbați canalul, luați o pauză. Este sănătos câteodată să evitați mass media și platformele de socializare.         

Vorbiți despre experiențele dvs. din timpul pandemiei

Discutați cu prietenii, scrieți într-un jurnal sau pe rețelele de socializare în grupuri de suport – există mai multe asemenea grupuri pe Facebook. Efortul de a ne exprima emoțiile, de a le pune în cuvinte și de a le numi ajută la o mai bună înțelegere a problemelor cu care ne confruntăm și reprezintă un prim pas spre mai bine. Atunci când partajăm cuiva emoțiile care ne împresoară, ne simțim ascultați, văzuți, recunoscuți. Și ne ajută să conștientizăm că nu suntem singurii a ne confrunta cu gânduri și emoții similare, lucru ce reprezintă o sursă de confort psihologic.

CITIȚI ȘI: Influența pandemiei asupra sănătății mintale în Quebec și Canada

Îngrijiți-vă la nivel fizic

Atunci când psihic lucrurile nu merg bine, este esențial să ne străduim în a menține o bună igienă de viață care să ne ajute la nivel fizic. Fiți foarte atenți la numărul orelor de somn (nu vă culcați prea târziu), faceți activități fizice de câteva ori pe săptămână și, foarte important, mâncați cât mai sănătos posibil. Toate aceste obiceiuri sunt foarte bune pentru starea de sănătate în general și ajută foarte mult la creșterea stimei de sine, căci ele conferă sentimentul că facem ceva pozitiv pentru propria persoană, că ne iubim suficient de mult pentru a avea grijă de noi înșine.

Ajutați-i pe alții

Ajutorul acordat altor persoane este o excelentă strategie de a se degaja de propriile gânduri negative. Facem un bine cuiva și ne simțim utili – o situație în care toată lumea are de câștigat. Puteți să vă implicați pe lângă un organism comunitar, un refugiu pentru persoane în dificultate sau pentru animale abandonate.

CITIȚI ȘI: Altruismul ne face mai longevivi și mai fericiți

Fiți mai indulgenți

Atât față de propria persoană, cât și față de ceilalți. Ultimii doi ani au fost dificili pentru toată lumea – boală, suferință, moarte, restricții, izolare, angoasă. Avem poate mai puțină răbdare, suntem mai puțin performanți și zâmbăreți, în reacție la stresul prelungit la care suntem supuși. E OK să mai reducem din așteptări, acasă și la serviciu, și să fim mai înțelegători față de limitările personale și greșelile pe care le facem. Și desigur, să extindem această atitudine indulgentă și față de ceilalți. Compasiune mai degrabă decât conflict!

Căutați ajutor

Situația din ultimii doi ani a fost și este una foarte stresantă și nu este absolut nicio rușine în a recunoaște că trăim momente de stres intens și de deznădejde. A căuta ajutor în astfel de situații pentru a ne reechilibra este un semn de tărie, nu de slăbiciune, o modalitate de a ne lua soarta în propriile mâini. Durata de așteptare pentru a consulta un psiholog prin intermediul CLSC-urilor poate fi însă lungă, iar terapia privată costisitoare. Din fericire, există numeroase organisme care oferă sprijin gratuit în domeniul sănătății mintale, precum Revivre, Regroupement des services d’intervention de crise du Québec, Phobies-Zéro, Regroupement des ressources alternatives en santé mentale du Québec sau centrele de prevenție a suicidului.   

CITIȚI ȘI:

O abordare nemedicamentoasă a depresiei ușoare
Sănătatea și fericirea merg mână în mână