Sistemele nervos, endocrin și imun funcționează sinergic pentru a proteja organismul într-o situație de atac, ceea ce duce la o interacțiune permanentă între ele.

Stresul acut sau scurt (câteva minute sau ore) produce o reacție de „luptă ” care stimulează imunitatea naturală, dar scade o parte din imunitatea specifică (mai ales limfocitele care sunt responsabile de producerea anticorpilor). Dacă stresul continuă și devine cronic, sistemul imunitar va slăbi datorită producerii excesive de cortizol. S-a  observat că stresul sporește predispoziția de a contracta diverse infecții și că poate prelungi durata unei boli infecțioase și amplifica severitatea ei.

Alergiile

Genetica poate transmite un câmp numit atopic, care tinde să dezvolte alergii, însă stresul, emoțiile negative, expunerea la poluanți sau intoleranțele alimentare pot fi cauze la fel de importante pentru apariția alergiilor.

Alergiile alimentare sunt reacții specifice față de o anumită substanță provenită dintr-un produs ingerat și care nu a putut fi transformată corect de către organism. Insuficiența hepatică este adesea cauza transformării imperfecte a produsului, deoarece ficatul este responsabil de metabolizarea proteinelor și a substanțelor nutritive din  alimente. De asemenea, un sistem imunitar epuizat duce și el la eliminarea în cantități reduse a toxinelor.

Principalii alergeni sunt: acarienii, saliva și părul animalelor, polenul, produsele lactate, nucile, fructele de mare, anumite medicamente, latexul, anumite plante sau veninul unor insecte.

În cazul în care nu avem reacții grave care să producă un șoc anafilactic, plantele medicinale antihistaminice și anumite uleiuri esențiale cu aceleași proprietăți pot fi folosite cu foarte bune rezultate.

Rezultatele pot apărea imediat, în funcție de simptomele fiecărei persoane, de la  reducerea congestiilor nazale, a astmului, dermatitelor, crampelor sau a diarei. În general, vom folosi plante imunomodulante, antiinflamatoare și antihistaminice. O detoxifiere a ficatului și tonifierea sistemului nervos sunt de asemenea foarte importante pentru eliminarea excesului de toxine și diminuarea stresului, cât și pentru a proteja sistemul imunitar. 

Plante imunomodulante și antihistaminice

● Urzica  – antihistaminică, adaptogenă, mineralizantă
● Socul – antihistaminică, imunomodulantă
● Splinuța – antihistaminică
● Lumânărica – antihistaminică, tonic pulmonar
● Astragal – imunomodulant, tonic pulmonar

Plante cu efect detoxifiant

● Armurariu – hepatoprotector, colagog, coleretic
● Schinel – colagog, coleretic, diuretic, alterativ sanguin
● Păpădie (rădăcini și frunze) colagog, coleretic, diuretic, laxativ ușor
● Brusture – alterativ sanguin și limfatic
● Trifoi roșu – alterativ limfatic, antialergic, mineralizant
● Mesteacăn – diuretic și alterativ

Plante tonice nervoase și adaptogene

● Urzica – anti-inflamatoare, adaptogenă, mineralizantă
● Mușețelul – anti-inflamatoare, tonică nervoasă, mineralizantă
● Rhodiola – tonică nervoasă, adaptogenă.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.

CITIȚI ȘI:

Remedii la îndemână împotriva alergiilor
Sistemul digestiv, al doilea creier uman