Omul de Neanderthal a dispărut acum circa 40.000 de ani din motive încă necunoscute. Dispariția Neanderthalienilor a fost relativ bruscă și o posibilă cauză ar putea fi legată de scăderea câmpului magnetic terestru, exact în aceeași perioadă.
Acum circa 40.000 de ani, din cauze încă învăluite în mister, omul de Neanderthal a dispărut, fiind înlocuit de „rudele” noastre – omul de Cro-Magnon. Au rămas însă urme ale ADN-ului Neanderthalienilor în noi, circa 2%, ceea ce înseamnă că cele două populații s-au încrucișat. Să fie ăsta motivul dispariției Neanderthalienilor, competiția cu Cro-Magnon?
Un nou studiu efectuat de către un grup de cercetători de la Consiglio Nazionale delle Ricerche din Bologna și de la Universitatea din Florida, ale cărui rezultate au fost publicate recent în revista Reviews of Geophysics, arată că motivul dispariției Neanderthalienilor ar putea fi cu totul altul: micșorarea câmpului magnetic terestru, care a avut loc tocmai acum 41.000 de ani. În acea perioadă, câmpul magnetic terestru a scăzut cam cu 25%, ceea ce a dus la o creștere a radiației ultraviolete (UV) care ajungea la sol.
Se pare că Neanderthalienii aveau o variantă genetică a unui receptor (AhR) cu o proteină sensibilă la razele UV. Astfel, într-o perioadă relativ scurtă, de aproximativ 2000 de ani, Neandertalienii au dispărut, rămânând doar oamenii Cro-Magnon, care aveau o variantă genetică mult mai puțin sensibilă la UV. Receptorul respectiv are un rol important în reglarea efectului toxic al dioxinei. Faptul că oamenii de Neanderthal nu au mai fost capabili să își „curețe” organismul de toxinele generate de daunele produse în receptori de razele UV ce proveneau de la Soare, a determinat dispariția acestora.
Scăderea câmpului magnetic terestru a dus la dispariția și a altor animale, susțin cercetătorii. Printre acestea, 14 tipuri de mamifere de dimensiuni mari au dispărut în Australia în aceeași perioadă. O altă scădere a câmpului magnetic terestru, care a avut loc acum circa 13.000 de ani, ar fi dus la dispariția a 35 de tipuri de mamifere în Europa și America de Nord.
Cercetătorii au studiat relația dintre intensitatea câmpului magnetic terestru și evoluția umană folosindu-se de analize de ADN, în special a cromozomului Y și a ADN-ului mitocondrial. Evoluția umană a avut o perioadă maximă cuprinsă în urmă cu 125.000 și 100.000 de ani, într-o eră interglacială, când temperatura era deosebit de favorabilă. În acea perioadă însă s-a înregistrat un minim al câmpului magnetic; strămoșii noștri au înfruntat deci condiții de intensitate a razelor UV destul de mari, fiind nevoiți să se adapteze acestor schimbări. Se pare că în timp ce Cro-Magnon a reușit această adaptare, omul de Neanderthal a rămas cu o variantă genetică ce în final a dus la dispariția sa, razele UV fiindu-i fatale.
Câmpul magnetic terestru este în continuă evoluție. Încă nu se știe cauza precisă a acestor schimbări (care au de-a face cu nucleul terestru); intensitatea câmpului magnetic este în scădere în ultimii 2000 de ani. Din anul 1800 aceasta este și mai bruscă, cu un ritm de circa 10 ori mai mare ca în trecut. Câmpul magnetic al Pământului ar putea deci scădea până la zero, sau, dimpotrivă, ar putea să crească ajungând la valori mari. Nu se știe în prezent care ar putea fi efectele acestor schimbări drastice ale câmpului magnetic asupra noastră. Dacă acesta continuă să scadă în ritmul actual, cam în 2000 de ani va ajunge la zero, cu consecințe greu de imaginat.
Pe lângă ipoteza dispariției Neanderthalienilor din cauza scăderii câmpului magnetic terestru a fost emisă și ipoteza unei scăderi dramatice a natalității acestora, într-un articol publicat în revista Plos One. O scădere cu 2.7% a natalității împreună cu scăderea cu 0.4% a ratei de supraviețuire a copiilor ar fi putut să producă același rezultat: dispariția Neanderthalienilor în câteva mii de ani.
În ziua de azi Neanderthalienii nu mai există; trăiesc doar în noi prin urmele pe care le-au lăsat în codul nostru genetic, în urma încrucișării cu populația Cro-Magnon acum mai bine de 40.000 de ani.