Populiștii de extremă dreaptă par să se bucure de o ascensiune în lumea occidentală. Pentru cei care nu susțin aceste partide, atractivitatea acestora poate fi derutantă și neliniștitoare. Aceste partide par să joace cu fricile oamenilor și oferă răspunsuri banale la probleme dificile.
Matematica inferenței și a cunoașterii umane ne poate ajuta să înțelegem ce face ca aceasta să fie o formulă câștigătoare.
Deoarece politica se rezumă în mare parte la comunicare, matematica teoriei comunicării ne poate ajuta să înțelegem de ce alegătorii sunt atrași de partidele care folosesc mesaje simple și puternice în campania lor, precum și modul în care au succes folosind mesaje extrem de discutabile.
În mod tradițional, aceasta este teoria care ne permite să ascultăm emisiuni radio și să efectuăm apeluri telefonice. Dar matematicianul american Norbert Wiener a mers atât de departe încât a susținut că fenomenele sociale pot fi înțelese doar prin teoria comunicării.
Wiener a încercat să explice diferite aspecte ale societății evocând un concept în știință cunoscut sub numele de a doua lege a termodinamicii. În esență, această lege spune că în timp, ordinea se va transforma în dezordine, sau, în contextul actual, informațiile de încredere vor fi copleșite de confuzie, incertitudini și zgomot.
În matematică, gradul de dezordine este adesea măsurat printr-o cantitate numită entropie, așa că a doua lege poate fi reformulată spunând că în timp și în medie, entropia va crește.
Unul dintre argumentele lui Wiener este că, pe măsură ce tehnologiile de comunicare avansează, oamenii vor transmite din ce în ce mai multe informații neesențiale (care conțin mult „zgomot”), care vor umbri fapte și idei importante (gândiți-vă la Twitter, Instagram și așa mai departe). Acest lucru devine din ce în ce mai pronunțat cu dezinformarea generată de inteligența artificială.
Efectul celei de-a doua legi este semnificativ în prezicerea formei viitoare a societății pe o perioadă de decenii.
Dar un alt aspect al teoriei comunicării intră în joc, cu efecte imediate.
Continuarea articolului la www.scientia.ro.