O echipă de cercetători de la Université de Montréal a identificat ceea ce ar putea constitui cauza celei mai frecvente forme de Alzheimer, scrie ziarul Le Devoir. Este vorba de o genă a cărei activitate este întreruptă doar în neuronii persoanelor atinse de această formă a bolii. Potrivit cercetătorilor, restaurarea activității acestei gene ar putea stopa dezvoltarea bolii Alzheimer sau chiar inversa efectele ei. Această descoperire a fost publicată în revista Cell Reports și reprezintă rezultatul a zece ani de cercetare.
În 2009, echipa lui Gilbert Bernier, cercetător la spitalul Maisonneuve-Rosemont și profesor la Université de Montréal, a fost prima care a arătat că gena BMI1 este exprimată în neuronii cerebrali și că inactivarea sa provoacă îmbătrânirea accelerată și patologică a creierului și a ochilor la șoareci.
Apoi, în neuronii pacienților decedați datorită celei mai comune forme de Alzheimer, cercetătorii au observat ca funcția genei BMI1 fusese întreruptă, în vreme ce la persoanele care au murit de forma genetică și timpurie a bolii sau de alte forme de demență ea rămăsese normală. Potrivit lui Gilbert Bernier, aceste observații sugerează că inactivarea genei BMI1 „nu este o consecință a bolii, ci poate cauza ei”.
Pentru a dovedi acest lucru, echipa sa a produs neuroni umani normali din celule stem pluripotente umane. Apoi, prin manipularea genetică, gena BMI1 din aceste celule a fost inactivată. Toți markerii patologici ai bolii Alzheimer, cum ar fi o acumulare de plăci beta-amiloide și proteine tau, au apărut foarte rapid în neuroni.
La ora actuală, bazându-se pe această spectaculoasă observație, cercetătorii caută să vadă dacă prin restabilirea activității genei BMI1, boala Alzheimer ar putea fi oprită. Dovezile de care dispun în prezent sunt un bun indicator că restabilirea expresiei genelor BMI1 ar fi suficientă pentru a opri dezvoltarea bolii și, eventual, inversa efectele ei.
Fiind foarte convinși de potențialul acestei descoperiri, cercetătorii din echipa profesorului Bernier au creat o mică companie de biotehnologie numită StemAxon, al cărei scop este să dezvolte un medicament care să poată vindeca această boală.