La ora actuală nimeni nu știe ce se găsește în interiorul unei găuri negre. O nouă teorie avansează ideea că s-ar putea găsi energie întunecată – care contribuie la expansiunea accelerată a Universului.
Găurile negre iau naștere atunci când o stea cu masa mai mare decât cea a Soarelui moare, adică își epuizează combustibilul care, prin reacții de fuziune nucleară, se opune atracției gravitaționale, menținând steaua în viață. Conform teoriei relativității generale a lui Einstein, în interiorul unei găuri negre atracția gravitațională devine… infinită, dând naștere unei singularități. Cercetătorii sunt convinși că acest fapt demonstrează limita teoriei lui Einstein – care ar trebui înlocuită cu o nouă teorie (se crede că aceasta ar putea fi gravitația cuantică), valabilă în condițiile extreme dintr-o gaură neagră.
Din ce este compusă o gaură neagră, ce formă de materie sau energie se găsește în interiorul ei? La această întrebare nu avem încă un răspuns convingător. În acest context, o propunere îndrăzneață a fost făcută de doi cercetători, Kevin Croker și Joel Weiner, de la Universitatea din Hawaii. Aceștia susțin că, cel puțin în anumite găuri negre, e inutil să căutăm forme de materie bizare, întrucât acestea sunt compuse din… energie întunecată. Energia întunecată ar fi acea formă de energie care împinge Universul spre o expansiune accelerată. Dovezi experimentale ale acestei expansiuni accelerate au fost găsite prin măsurători ale vitezei de îndepărtare față de noi a unor supernovae aflate la distanțe uriașe, la sfârșitul secolului trecut.
CITIȚI ȘI: Energia întunecată
Cei doi cercetători din Hawaii au publicat rezultatul studiului lor în revista The Astrophysical Journal. Ei au arătat că anumite concluzii demonstrate în teoria relativității generale nu sunt chiar așa de sigure cum se credea. De exemplu, se credea că expansiunea Universului nu ar depinde de soarta unor stele care mor și formează găuri negre, că Universul nu depinde de asemenea detalii.
Cei doi cercetători au demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa: soarta Universului depinde de detalii extrem de mici față de dimensiunea enormă a acestuia. Rata sa de expansiune este sensibilă la densitatea obiectelor extrem de compacte, precum găurile negre. Acestea la rândul lor pot depinde de expansiunea Universului, crescând sau micșorându-se pe măsură ce trece timpul. Încă din 1966 fizicianul ucrainean (URSS pe atunci) Erast Gliner a lansat ipoteza conform căreia stelele foarte mari când mor colapsează în așa-numitele GEODEs (Generic Objects of Dark Energy). Văzute din exterior, aceste obiecte se comportă precum găurile negre; în interior însă, în locul unei singularități gravitaționale, ele conțin energie întunecată! Ar putea exista deci două tipologii de obiecte misterioase în Univers, pe care noi le vedem și numim găuri negre: unele ar putea fi compuse din materie sub o formă pe care încă nu o cunoaștem, celelalte din misterioasa energie întunecată.
Găurile negre alcătuite din energie întunecată ar avea un comportament foarte diferit față de găurile negre compuse din materie, întrucât ar evolua pe măsură ce Universul „crește” (expansiunea Universului). Astfel, găuri negre compuse din energie întunecată cu masa inițială de circa opt ori cea a Soarelui și formate acum miliarde de ani, ar putea avea astăzi o masă echivalentă de zeci de ori cea a Soarelui. Acest fapt, susțin cei doi cercetători din Hawaii, ar explica de ce toate undele gravitaționale descoperite de LIGO-Virgo au fost generate de găuri negre cu masa de zeci de ori cea a Soarelui, ținând cont că aceste găuri negre se află la o distanță de circa un miliard de ani lumină față de noi, și că deci s-au format acum un miliard de ani și au avut timp să crească pe măsură ce Universul, la rândul lui, a crescut.
La ora actuală Croker și Weiner lucrează la perfecționarea teoriei lor, cu scopul de a propune măsurători astronomice care să confirme sau nu existența acestor bizare obiecte în Univers: găuri negre compuse din energie întunecată.