Joi, 18 aprilie, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal, sala 602, Asociația Română din Canada (ACR) și Comunitatea Moldovenilor din Quebec (CMQ) vor aduce un omagiu artistei plastice Ionela Manolescu, precum și soțului ei, muzicianul și omul de teatru Aurel Manolescu.

Ionela Manolescu (17 mai 1931 – 20 noiembrie 2023) a lăsat în urmă o însemnată operă literară franco-română, alcătuită din poezie, eseuri, studii literare și minuțioase traduceri din operele marilor poeți François Villon, Mihai Eminescu și Émile Nelligan. La această vastă moștenire scrisă se adaugă și una vizuală, compusă din tablouri și icoane, prezentate de-a lungul anilor în expoziții personale şi colective, în galerii şi muzee.

În cadrul întâlnirii lunii aprilie a Clubului de Aur, artista plastică Eva Halus va vorbi despre icoanele realizate de Ionela Manolescu și va prezenta o serie de reproduceri după acestea.

Icoanele Ionelei Manolescu nu respectă stilul canonic bisericesc; ele sunt mai degrabă interpretări proprii ale Scripturilor, documentate și din alte surse adiacente, precum cărți despre îngerii Cabalei. Câteva din icoanele sale se află în colecția Catedralei Notre-Dame de la Paris, la Muzeul Civilizației de la Ottawa, la Biserica Buna Vestire din Montreal și în diverse colecții private.

Ionela Manolescu – „Îngerii de la Oratoriul Saint-Joseph”.

Eva Halus va prezenta zece reproduceri unicat, după icoane lucrate de Ionela Manolescu între 1990 și 2010 în tempera, cu suprafața de lucru pregătită în prealabil cu gesso. Câteva dintre ele înfățișează îngeri ai Cabalei – Samuel, Raphael, Achaiah sau Phanuel. În altele întâlnim un triunghi cu un ochi înăuntru, cunoscut drept Ochiul Providenței sau Cel de-al treilea ochi – un simbol întâlnit în numeroase culturi și tradiții religioase, de la Egiptul Antic (Ochiul lui Horus), la francmasonerie, religii orientale și, desigur, creștinism, unde îl întâlnim pictat sau sculptat deasupra porților de biserici și catedrale, triunghiul însemnând Sfânta Treime, iar ochiul făcând trimitere la Dumnezeu.

Alături de icoanele Ionelei Manolescu, Eva Halus va prezenta și câteva creații proprii, intitulate „Intrarea lui Isus în Ierusalim”, „Chipul lui Isus” și „Isus, Bunul Păstor”. Aceste icoane vor putea fi achiziționate la un preț modic.

Eva Halus – „Chipul lui Isus”.

Deoarece 18 aprilie marchează în fiecare an Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor, pe lângă comunicarea Evei Halus, Corina Diana Haiduc, președinta Asociației Culturale Române, va vorbi despre importanța celebrării şi promovării patrimoniului cultural.

Întâlnirea va avea loc începând de la ora 17:00. Intrarea este gratuită.

Vă invităm să urmăriți filmul documentar „La sagesse partagée” (40 de minute, în franceză) în care Ionela Manolescu, alături de alte două personalități ale comunității noastre – Dan Ghițescu și dr. Paul Dăncescu – vorbește despre plecarea sa din România, despre bucuriile și realizările în Canada, dar și despre dificultățile și obstacolele întâmpinate aici. Filmul reprezintă o filă de memorie a comunității române din Montreal. Realizarea sa (în 2015) se datorează colaborării dintre Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Asociația Culturală Română, cu sprijinul financiar al Service Canada.