Pe 30 aprilie 2021, s-a stins din viață dl. Herman Victorov, inventator, om de afaceri și scriitor. Recunoscut pentru implicarea comunitară și generozitatea sa, dl. Victorov a ajutat de-a lungul anilor, cu compasiune, înțelegere și discreție, numeroși români stabiliți în Canada.
Născut la 9 august 1931 la Târgu Ocna, într-o familie de evrei, Herman Victorov a fost martorul evenimentelor care au afectat profund România în secolul trecut: cel de-al Doilea Război Mondial și instaurarea comunismului.
A absolvit Școala Tehnică de Ofițeri de Aviație de la Mediaș, însă dat afară din armată, a lucrat timp de 20 de ani în montaj de centrale hidroelectrice pe șantierele din țară, printre care Argeș, Bicaz, Porțile de Fier.
În 1975 a emigrat în Israel, de unde a plecat în Canada, stabilindu-se în Windsor, Ontario.
În 1984 a fondat în Canada compania Techophar, ce va deveni lider mondial în construcția de capsule tari și moi din gelatină. După 1990 pune bazele industriei constructoare de mașini de capsule farmaceutice în România. În 2007, cel mai mare fond de investiții din lume, Carlyle, a achiziționat companiile sale; în prezent, ele sunt parte a grupului Mitsubishi.
Dl. Victorov a început să scrie la o vârstă înaintată, după ce și-a legat numele de mai multe invenții tehnice și după ce a cunoscut succesul în afaceri. Prima sa operă literară, „Din viața unui om oarecare, Pagini de jurnal” a apărut la Editura Maple Red Publishing House din Toronto, în anul 2012. Cartea prezintă aspecte din viața autorului legate de munca pe șantierele din România, emigrarea, activitățile și călătoriile sale, având o valoare memorialistică, dar și una documentară asupra realităților din primele decenii ale României comuniste. „Din viața unui om oarecare, Pagini de jurnal” ni-l arată pe Herman Victorov nu doar ca pe un talentat povestitor, ci și ca un bun cunoscător al sufletului omenesc și un fin psiholog.
A urmat, în 2016, romanul autobiografic „Sub aripa neagră a războiului”, apărut tot la Editura Maple Red Publishing House din Toronto. Ca și primul volum, și acesta a fost scris în colaborare cu prof. Mihaela Victoria Ignat, care notează în prefață următoarele: „Cartea completează biografia autorului prin prezentarea copilăriei și a primei tinereți, trăite sub semnul celui de-al Doilea Război Mondial, al intensificării mișcării naționaliste și antisemite, dar și al apariției comunismului în România. Reflecția asupra istoriei, desfășurată ca o mărturisire sinceră și neacuzatoare a manifestărilor omenești, conduce la o înțelegere a destinului autorului și a neamului evreiesc, destin înnobilat prin acceptarea suferinței și purificat prin iertare.”
Activ până în ultima clipă a vieții, atent observator și bun comentator al realităților politice și sociale actuale, Herman Victorov s-a definit adesea prin diversele sale activități, cărora li s-a dedicat cu pasiune.
„Pentru mine, viața fără muncă nu-și are rațiunea” – acestea sunt cuvintele lui George Enescu alese de Herman Victorov ca motto pentru prima sa carte, cuvinte ce exprimă crezul său și principiul ce l-a călăuzit în viață. Le-a completat cu următoarele versuri:
„Am fost și bun și rău.
Adeseori, cu modestia strașnic m-am certat,
Dar nu am părăsit al muncii front
Și-n oastea muncii m-am știut soldat.”
Herman Victorov, acest om deloc oarecare, lasă un gol imens în comunitatea românilor din Canada.