Pe data de 26 aprilie, la sediul UNEQ (Union des écrivaines et des écrivains québécois) a avut loc o întâlnire literară cu scriitoarele Felicia Mihali și Miruna Tarcău. Evenimentul, intitulat „Regards et jeux dans l’espace francophone”, a fost animat de Anne Brigitte Renaud, romancieră și editoare (fondatoarea Editurii Chauve-souris în 2015). El s-a înscris în seria de evenimente prilejuite de celebrarea a 375 de ani de existență a orașului Montreal, aniversare ce a sporit interesul pentru multiplele identități culturale ce conviețuiesc în această metropolă.

Discuțiile s-au centrat asupra felului în care cele două scriitoare de origine română, Felicia Mihali și Miruna Tarcău, au experimentat imigrația, ele fiind imigrante de primă și respectiv a doua generație, precum și relația lor cu limba franceză, în care au publicat aici la Montreal.

Felicia Mihali este un nume important, recunoscut, în lumea literară din Quebec și Canada. Succesul său se măsoară prin cele opt romane în franceză – „La bien-aimée de Kandahar” (2016), „L’enlèvement de Sabina” (2011), „Confession pour un ordinateur” (2009), „Dina” (2008), „Sweet, sweet China” (2007), „La reine et le soldat” (2005), „Luc, le Chinois et moi” (2004), „Le pays du fromage” (2002) – și două în engleză – „A Second Chance” (2014) și „The Darling of Kandahar” (2012) – publicate la edituri prestigioase precum XYZ și Linda Leith, prin criticile pozitive apărute în Le Devoir, The Globe and Mail, Maclean’s și multe altele, prin selecționarea romanului „The Darling of Kandahar”, în 2013, în Top 10 al cărților din Quebec pentru faimoasa emisiune Canada Reads de la CBC.

La rândul său, Miruna Tarcău, scriitoare, jurnalistă și critic literar, se bucură de un real succes, debutând la doar 16 ani cu romanul polițist „L’Île du Diable” (2006). Au urmat apoi volumele „Le choix de Selenae”, „La naissance de l’élu” și trilogia „The Rise to Power”, toate în genul romanului de fantezie eroică.

În prezent ea face un doctorat la Universitatea McGill, unde este și profesoară de literatura franceză a secolului XX, și publică frecvent cronici literare în reviste precum L’Esprit libre, Entrevous și La Recrue du mois.