Pe 8 ianuarie 2017, s-a stins din viață dr. Sorin Sonea, profesor emerit și pionier al învățământului și cercetării în microbiologie la Facultatea de medicină de la Université de Montréal.

Născut la Cluj pe 14 martie 1920, el a obținut un doctorat în medicină de la Universitatea București în 1944. A părăsit România în 1946, grație unei burse acordate de statul francez încă din 1938, pe care însă războiul l-a împiedicat s-o fructifice mai devreme. Ajuns la Paris, și-a continuat studiile la Université de Paris și la Institut Pasteur.

În 1950 se alătură ca profesor Institutului de microbiologie și igienă de la Université de Montréal, la invitația dr. Armand Frappier, directorul acestui institut. 14 ani mai târziu, dr. Sonea devine primul director al Departamentului de microbiologie și imunologie al Facultății de medicină (după ce Institutul de microbiologie și igienă s-a mutat la Laval-des-Rapides, numindu-se ulterior Institutul Armand Frappier). Dr. Sonea a deținut această funcție timp de patru mandate consecutive, până la sfârșitul anilor ’70. Grație lui, programul de științe biologice al Universității din Montreal a adăugat o specializare în microbiologie și imunologie, și tot el este cel care a pus pe picioare primul program postdoctoral de microbiologie medicală din Canada.

Cercetările sale au purtat asupra schimburilor genetice între bacterii, iar ideile și teoriile sale au revoluționat înțelegerea lumii bacteriene și au avut implicații majore în evoluția cercetărilor ulterioare: dr. Sonea, alături de echipa sa, a elaborat o teorie pe cât de îndrăzneață, pe atât de clarvăzătoare, potrivit căreia diferitele specii de procaryote nu sunt altceva decât un imens superorganism planetar.

Prof. dr. Sorin Sonea

Pentru cercetările și rezultatele sale deosebite în microbiologie, ce au făcut obiectul a trei cărți și peste 100 de articole apărute reviste științifice de mare prestigiu, dr. Sonea a fost recompensat cu cele mai înalte funcții și titluri academice. În 1978 el a obținut Premiul Societății canadiene a microbiologilor, Medalia Armand Frappier pentru ansamblul cercetărilor sale (1985), titlul  de doctor honoris cauza la Université du Québec (1989) și titlul de profesor emerit al Facultății de Medicină de la Université de Montréal (1993). În 1975 a devenit primul canadian de origine română – și singurul până în prezent – membru al Royal Society of Canada.

La pensie, prof. dr. Sonea s-a dedicat activităților comunitare. Imediat după Revoluția din Decembrie 1989, el a participat la înființarea organismului Mouvement de Solidarité Québec-Roumanie, a cărui președinție a asumat-o din 1993 până în 2003. În această calitate s-a implicat foarte mult în trimiterea în România a unui container de medicamente și aparatură medicală modernă, obținând sprijinul autorităților canadiene și al câtorva importante companii farmaceutice și de transport.

Recunoscut și admirat pentru modestia sa exemplară, dr. Sorin Sonea rămâne pentru totdeauna unul dintre cei mai marcanți membri ai comunității noastre și unul din pionierii microbiologiei moderne.