Iată informațiile primite de la Ambasada României la Ottawa cu privire la operatorii de transport aerian care asigură curse din Canada spre Europa, în luna iulie:
● Air Canada a reluat cursele pe următoarele relații: Montreal – Atena, Montreal – Bruxelles, Montreal – Frankfurt, Montreal – Geneva, Montreal – Londra, Montreal – Paris, Montreal – Roma, Toronto-Amsterdam, Toronto – Atena, Toronto – Dublin, Toronto – Frankfurt, Toronto – Londra, Toronto – Munchen, Toronto – Roma, Toronto – Tel Aviv, Toronto – Zurich, Vancouver – Londra.
● KLM operează curse pe ruta Toronto – Amsterdam; au fost reluate cursele Montreal – Amsterdam, Vancouver – Amsterdam, Calgary – Amsterdam.
● Air France operează curse pe ruta Montreal – Paris.
● Lufthansa a reluat operarea curselor Montreal – Munchen și Toronto – Frankfurt.
● Swiss: au fost reluate cursele către/dinspre Vancouver și Montreal.
● LOT: au fost reluate cursele dintre Varșovia și Toronto.
● Tap Air Portugal: au fost reluate cursele Toronto – Lisabona și Toronto – Ponta Delgada (Azore).
● Icelandair: au fost reluate cursele către/dinspre Toronto.
Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate în operare sunt în continuare supuse schimbărilor, de aceea Ambasada României în Canada recomandă cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la efectuarea curselor. Informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada.
Pentru cei care călătoresc cu pașaport canadian
Prin Hotărârea Guvernului nr. 553 din 15 iulie, starea de alertă în România a fost prelungită cu 30 de zile începând cu 17 iulie 2020. Potrivit art. 2 al. 2 anexa 3, care stabilește că, în absența unor reglementări contrare la nivel național, interdicția de intrare în România nu se aplică străinilor/rezidenților care provin din state pentru care au fost ridicate restricțiile de călătorie către Uniunea Europeană, cetățenii canadieni și persoanele cu statut de rezident permanent în Canada pot intra pe teritoriul României cu documentele de călătorie emise de statul canadian.
Este valabilă în continuare lista țărilor terțe pentru care se aplică excepția de la măsura privind izolarea/carantina, care include Canada. Astfel, cetățenii canadieni și persoanele cu statut de rezident permanent în Canada sunt exceptați de la aplicarea măsurii privind izolarea/carantina pentru 14 zile la intrarea pe teritoriul României. Lista poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.
În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, trebuie ținut cont de art. 3 al. 1 anexa 3 din HG nr. 553/2020 care stabilește că se suspendă zborurile efectuate de operatorii economici din aviație spre țările care nu fac obiectul excepției de la carantinare/izolare stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică și aprobate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19), şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România.
Se recomandă tuturor cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de unele state europene, prin consultarea informațiilor de la adresa http://www.mae.ro/node/51880.
Reprezentanțele românești din Canada sunt pregătite să acorde asistența consulară necesară pentru realizarea tranzitului aeroportuar prin orașele europene de escală (precum scrisorile de tranzit solicitate de operatorii de transport aerian la îmbarcare).
În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5, anexa 3, din Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Pentru a vă informa cu privire la punctele de trecere a frontierei aflate în stare de operare, puteți consulta site-ul Poliției de Frontieră.
Dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru) contactați Ambasada României la Ottawa la 613-789-9711 | 613-858-0577| ottawa.consul@mae.ro | ottawa@mae.ro.
Informații utile pentru cei care revin în Canada din România
Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate.
Informații suplimentare: Aviation measures in response to COVID-19, Coronavirus disease (COVID-19): Travel restrictions, exemptions and advice și COVID-19 measures, updates, and guidance issued by Transport Canada.
Subliniem că pot efectua călătoria pe cale aeriană către Canada numai cetățenii care nu prezintă simptome de îmbolnăvire cu COVID-19. Existența simptomelor atrage respingerea de la îmbarcarea către Canada.
Cetățenii români eligibili pentru efectuarea călătoriei către Canada pe cale aeriană, care îndeplinesc condiția de a nu prezenta simptome ale contaminării cu noul coronavirus, trebuie să posede o autorizație electronică de călătorie (eTA) valabilă sau o viză corespunzătoare scopului pentru care călătoresc. Autorizația electronică de călătorie (eTA) este obligatorie și pentru cetățenii români care tranzitează aeroporturile din Canada.
Purtarea măștii de protecție pe toată durata călătoriei, la trecerea graniței și pe durata deplasării la locul de izolare este obligatorie (nu este obligatorie în vehicule private). Nerespectarea obligației privind purtarea măștii la îmbarcarea către Canada poate determina respingerea de la îmbarcare a persoanei respective (nerespectarea regimului de purtare a măștii de protecție pe durata călătoriei poate atrage aplicarea unei amenzi – până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Masca este non-medicală.
Nu se solicită prezentarea unui certificat de sănătate din care să reiasă rezultatul negativ la testarea pentru COVID-19 la îmbarcarea către Canada sau la trecerea frontierei canadiene (pe cale aeriană, terestră sau maritimă).
Atragem atenția asupra faptului că cetățenii români care ajung în Canada (punctul de trecere a frontierei) pe cale aeriană, terestră sau maritimă și prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu COVID-19 nu vor primi permisiunea de trecere a frontierei canadiene.
Intrarea în Canada va fi urmată de izolare/carantină timp de 14 zile. Inexistența unui plan de auto-izolare/carantină poate atrage refuzul de intrare în Canada, iar nerespectarea regimului de izolare se sancționează foarte sever.
Verificarea planului de auto-izolare se face la trecerea frontierei. Acesta trebuie să conțină informații legate de: reședință, deplasarea la destinație, modul de achiziționare a alimentelor, modul de acces la servicii esențiale/îngrijire medicală. În caz de nerespectare, sancțiunea prevede: declararea ca inadmisibil (sancțiune corespunzătoare încălcării regimului imigrației), deportarea din Canada (pe baza emiterii unui ordin de extrădare) și interzicerea intrării în Canada pentru 1 an.
La planificarea călătoriei către Canada, pentru tronsonul intra-european, se recomandă consultarea informațiilor disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe la secțiunea Atenționări de călătorie – Europa, pentru a lua notă de eventualele restricții față de cetățenii români, inclusiv în privința tranzitului.