Un nou studiu arată că plantarea mai multor copaci în zonele urbane pentru a diminua temperaturile estivale ar putea reduce cu o treime decesele legate în mod direct de valurile de căldură.

Studiul, publicat în revista britanică The Lancet, a arătat că dacă vegetația dintr-un oraș s-ar întinde pe 30% din suprafața sa, față de o medie de 14,9% cât este în prezent, aceasta ar reduce temperatura cu, în medie, 0,4 grade Celsius pe durata valurilor de căldură din timpul verii, după cum informează Agenția France Press citată de La Presse.

Din cele 6,700 de decese premature atribuite temperaturilor înalte înregistrate în 93 de orașe europene în anul 2015, studiul arată că o treime ar fi putut fi evitate în acest fel.

Acesta este primul studiu care arată, în contextul încălzirii globale care afectează mediul urban, numărul deceselor premature ce ar putea fi evitate prin plantarea mai multor copaci, a subliniat Tamara Iungman, cercetătoare la Institutul de sănătate mondială din Barcelona și principala autoare a studiului.

Temperaturile din orașe sunt mai ridicate decât cele din suburbii sau de la țară din cauza așa-ziselor insule de căldură. Acestea se formează prin eliminarea vegetației, evacuarea căldurii din sistemele de aer condiționat, precum și din cauza asfaltului și a materialelor de construcție de culoare închisă, care absorb și rețin căldura.

Temperaturile ridicate din mediile urbane sunt asociate cu rezultate negative asupra sănătății, cum ar fi insuficiența cardiorespiratorie, creșterea numărului de spitalizări și de decesele premature.

Din cauza încălzirii globale cauzate de activitățile umane, creșterile de temperatură în orașe vor fi din ce în ce mai intense, de unde și nevoia presantă ca acestea să se adapteze pentru a-și îmbunătăţi rezultatele în materie de sănătate.

Deja anul trecut Europa a cunoscut cea mai fierbinte vară înregistrată până acum și al doilea cel mai cald an. La nivel mondial, valurile de căldură ating niveluri record, iar durata lor a crescut în ultimele decenii.

Totuși, la ora actuală, frigul provoacă mai multe decese decât căldura în Europa, însă previziunile bazate pe emisiile actuale arată că într-un deceniu, bolile și decesele cauzate de căldură vor pune o presiune mult mai mare asupra serviciilor de sănătate.   

CITIȚI ȘI:

Băncile canadiene emit de 2,6 ori mai multe GES decât toată Canada la un loc