Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Illinois, SUA, sugerează că majoritatea măștilor non-medicale fac o treabă bună în ceea ce privește stoparea răspândirii picăturilor respiratorii implicate în transmiterea COVID-19.
Cercetătorii au studiat performanța a 11 țesături diferite pentru a determina eficacitatea lor în blocarea picăturilor respiratorii. Concluziile analizei au fost publicate în revista științifică Extreme Mechanics Letters. Studiul se intitulează: „Performance of fabrics for home-made masks against the spread of COVID-19 through droplets: A quantitative mechanistic study”.
Printre materiale testate s-au aflat tricouri, cuverturi, cearșafuri sau cârpe de șters vasele. Studiul a implicat umplerea duzei unui inhalator cu apă distilată și particule fluorescente de dimensiunea unei particule de coronavirus. Cu ajutorul inhalatorului astfel umplut, lichidul a fost pulverizat pe diverse materiale.
Experimentul a dezvăluit că majoritatea țesăturilor sunt eficace în blocarea picăturilor respiratorii, în special cele din bumbac, precum tricourile, care s-au dovedit a avea niveluri de eficiență similare cu cele ale măștilor medicale, fiind în același timp de aproape două ori mai respirabile.
„Am constatat că toate textilele testate sunt eficiente, în mod considerabil, în blocarea particulelor de 100 nanometri transportate de picături similare cu cele care pot fi eliberate prin vorbire, tuse și strănut, chiar și de măști cu un singur strat”, a spus profesorul Taher Saif, unul din autorii studiului, citat de CTV News.
„Măștile cu strat dublu sau triplu, chiar și cele din textile mai permeabile ca în cazul tricourilor, au o capacitate de blocare a picăturilor similară cu cea a unei măști medicale, menținând totodată o respirabilitate comparabilă sau mai bună”, a completat acesta.
Concluzia studiului este că măștile non-medicale, în special cele cu mai multe straturi, contribuie considerabil la reducerea transmiterii infecțiilor respiratorii provocate de picături de salivă sau mucus.
În luna august, revista Science Advances a publicat rezultatele unui experiment întreprins de cercetătorii de la universitatea americană Duke, care au testat 14 tipuri de măşti în ceea ce privește capacitatea lor de a bloca particulele emise în timpul vorbirii. Studiul se intitulează: „Low-cost measurement of face mask efficacy for filtering expelled droplets during speech”. Concluziile sale sunt similare cu cele ale studiului menționat anterior.
Deloc surprinzător, cele mai eficiente s-au dovedit a fi măştile chirurgicale N95 – echivalentul a FFP2 în Europa – care reduc transmiterea particulelor cu peste 99,9% prin comparaţie cu o persoană care vorbeşte fără mască.
Cele mai puțin eficiente sunt bandanele, care rețin particulele în proporţie de 50%, şi fularele fine din polar, asemănătoare cu cele pe care le utilizează alergătorii. Țesătura de acest tip a sporit de fapt numărul de particule expulzate, probabil pentru că materialul desparte picăturile mari în stropi mai mici.
Între aceste două categorii se situează măştile medicale cu trei straturi, care reduc cu peste 90% particulele emise, iar apoi măştile din polipropilenă şi bumbac/polipropilenă. Pentru măştile din bumbac confecţionate manual, reducerea oscilează între 70% şi 90%, în funcţie de numărul de straturi şi de modalitatea de plisare. Măştile medicale profesionale N95 echipate cu o valvă rotundă sunt mai ineficiente decât cele fără; acestea din urmă sunt comparabile cu măştile din bumbac.