Pentru această sărbătoare de Paște, Aura Chiriac, fondatoare și profesoară la Atelierul de arte vechi Valuarda, a creat o serie de ouă de lemn pictate, în care tradiționalul se îmbină cu noutatea interpretării personale a artistei.

Pictoriță premiată în cadrul mai multor saloane de artă, Aura Chiriac a început să exploreze arta decorării ouălor încă din România, însă aici, la Montreal, a decis să depășească tehnica tradițională a încondeierii cu ceară, pășind în alt univers, în care pictura, artizanatul, arta religioasă și chiar sculptura se îmbină.

„Încă mai sunt uimită de măiestria și migala cu care meșterii populari din Bucovina înfrumusețează aceste mici miracole pline de mister, din care apare o nouă viață, un nou început. « Veșmintele » cu care sunt împodobite aceste ouă au o simbolistică aparte și reflectă timpul, influențele și regiunea de unde provin. Majoritatea sunt pictate cu motive vechi care reprezintă simboluri ale cerului, motive vegetale, zoomorfe și skeomorfe: soarele, luna și stelele, pomul vieţii, calea rătăcită, spicul grâului, ghinda, frunza, bradul, vița de vie, florile, peștele, coarnele berbecului, mielul, păianjenul, albina, cârligul ciobanului, grebla, fierul plugului, morișca, scara, furca de fân, secera, etc. Când creștinismul a preluat obiceiul de a înroși ouă, unul dintre motivele religioase cel mai frecvent utilizat a fost cel al crucii”, spune artista.

Oul este un simbol al vieții, al reînnoirii și reînvierii naturii; înroșirea lui reprezintă  sacrificiul, iar încondeierea (scrierea) lui, bucuria și frumusețea, liniștea și împăcarea. Cu timpul, atât în Occident cât și în Orient, arta decorării ouălor a devenit din ce în ce mai diversă și mai sofisticată, de la pictura și sculptura ce le transformă coaja într-o dantelărie fină, la potcovirea  și confecționarea lor din fier sau metale prețioase, devenind astfel adevărate bijuterii.

Sub pensula Aurei Chiriac, acest simbol al primăverii și jertfei capătă o înfățișare nouă, unică. Ea utilizează elemente ce reflectă călătoriile și pasiunile sale – păsări, măști, peisaje, semne ale zodiacului, elemente din și în stilul icoanelor pe sticlă românești etc. Pictura e realizată pe ouă de lemn (material mai rezistent), tratate cu gesso. Adăugăm că artista a utilizat pigmenți naturali, așa cum folosește și pentru crearea icoanelor sale, și emulsie de ou și vin alb. În final, pictura a fost fixată cu lac în mai multe straturi.

Prețul acestor creații deosebite este între 50$ și 100$. Le puteți găsi la Atelierul Valuarda, situat la 3774 Queen Mary, sala 311 sau în cadrul unor expoziții prezentate de școala Junimea Română din Montreal, la Colegiul Brébeuf. Mai multe informații: 514-342-4105.