Acum circa un miliard de ani, Marte nu era nicidecum roșie ci… albastră. Informațiile obținute prin intermediul Marsis, radarul de la bordul sondei spațiale Mars Express, arată că în trecut planeta era acoperită cu apă. Rămâne însă un mister unde a dispărut aceasta și de ce acum planeta este aridă.

Marte este asemănătoare Terrei, însă mai mică și cu o atmosferă extrem de rarefiată. Planeta Roșie pare lipsită de viață – cel puțin până în prezent, nu au fost găsite urme de viață care să fie confirmate și recunoscute de întreaga comunitate științifică. A existat însă vreodată viață pe această planetă soră cu a noastră? Greu de spus. Un pas important ar fi prezența apei, care pe Pământ stă la baza vieții. Un studiu efectuat anul trecut de către un grup de cercetători italieni, folosind date obținute cu radarul Marsis, arată că sub calota de gheață de la Polul Sud marțian ar exista un lac cu apă lichidă.

Marsis (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) este un radar inovativ, amplasat la bordul sondei Mars Express care orbitează în jurul lui Marte. Radarul trimite o serie de impulsuri de frecvență medie (1,5-5,5 MHz) pe planetă și este construit astfel încât să funcționeze până la o altitudine de 1.200 km. O parte din impulsuri este reflectată de suprafață, iar o altă parte pătrunde în subsol și este reflectată de elementele care se găsesc acolo. Sonda recepționează aceste impulsuri și, în urma unei analize, determină compoziția subsolului. Antena lui Marsis este liniară, cu lungimea de 40 de metri, iar impulsurile generate pătrund în sol la o adâncime de câțiva kilometri.

Informațiile culese cu ajutorul lui Marsis au fost recent analizate de geologii de la Universty of Southern California, care au ajuns la concluzia că în subsolul planetei ar fi existat straturi de apă mai peste tot, nu doar la Polul Sud. Apa conținută în aceste straturi pătrundea spre suprafață prin fracturile din roci, de la adâncimi de circa 750 metri, și izbucnea sub formă de râuri pe suprafața planetei. Pentru a confirma acest rezultat, grupul de cercetători a efectuat studii în Sahara și în Arabia Saudită, unde au căutat și cartografiat sursele de apă subterane. Rezultatul acestui studiu a fost publicat într-un articol din revista Nature Geology.

Un al doilea studiu al datelor obținute cu Marsis arată că apa ar fi existat pe Marte în cantități foarte mari. Acest rezultat, obținut de către o echipă de cercetători de la Chicago University și NASA, a fost publicat în Science Advances.

Pe Marte au existat deci fluvii cu o cantitate dublă de apă (pe unitate de suprafață) față de cele de pe Pământ. Cele de pe Marte erau însă turbulente și temporare. Astăzi au rămas doar urmele lor, precum cele explorate de roverul NASA Curiosity în craterul Gaia în 2011 și 2012. Oamenii de știință susțin că în trecut Marte ar fi avut un regim de ploi intense, cu multă zăpadă, care se topea rapid generând fluvii ce la rândul lor se scurgeau rapid spre văile planetei. Când s-au întâmplat toate acestea? Se pare că fluviile erau extrem de răspândite într-o perioadă care se extinde de acum circa 3.6 miliarde de ani până acum un miliard de ani.

Dar unde a dispărut apa de pe Marte? La ora actuală nu se cunoaște răspunsul la această întrebare. Se crede încă că dispariția ei ar fi fost generată de fenomene astronomice și/sau geologice, în care ar fi jucat un rol și lipsa atmosferei și a câmpului magnetic.

Marte, odinioară o planetă albastră, este astăzi un deșert roșu, pe care apa nu mai curge de un miliard de ani. Singura planetă albastră din sistemul solar rămâne Terra. Va trebui să avem mare grijă de această bogăție, să nu ajungem și noi precum Marte – un deșert fără viață.

CITIȚI ȘI:

Apă pe planetele din sistemul solar Trappist-1?
Modificări ale florei intestinale în călătoria spre Marte

Atmosfera de pe Lună de acum 3.5 miliarde de ani