Vă semnalăm două evenimente expoziționale legate de activitatea unuia dintre cei mai mari pictori canadieni contemporani, Peter Krausz. Primul este o expoziție personală la Montreal, al doilea este participarea sa la expoziția PULS 21 a Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

La Montreal, renumitul artist de origine română va expune o serie de lucrări create în ultimii ani, inspirate de voiajele sale în munții din Armenia și România. Majoritatea sunt picturi în ulei pe pânză, cu dimensiuni de 40”x 60”.

Peter Krausz – „Arménie no 1”, ulei pe pânză.

Spațiul expozițional, situat la 6729 de L’Esplanade, este unul industrial creat recent de Ethan și Alex Wills, care are o microbraserie (Wills Beer) și un bar (Wills Bar). Acest spațiu a fost amenajat de fata pictorului, Annika Krausz, designer de spații comerciale și rezidențiale, care înainte de a se dedica designului interior a lucrat 12 ani ca scenograf și director artistic de film.

„Expoziția în acest spațiu industrial corespunde dorinței mele de a ieși din circuitul comercial și de a avea mai multă libertate pentru diferite experimente. Voi continua să expun în locuri publice, muzee sau alte galerii, dar fără contracte”, spune Peter Krausz.

Expoziția se poate vizita vineri, 16 noiembrie, între orele 18:00 și 21:00, și sâmbătă, 17 noiembrie și duminică, 18 noiembrie, între orele 14:00 și 18:00.

Tot în această lună, mai exact în data de 2 noiembrie, s-a deschis și expoziția PULS 21 organizată de Muzeul Național de Artă Contemporană din București (MNAC), care prezintă publicului cele mai recente achiziții ale muzeului. În perioada 2020-2022, au intrat în patrimoniul MNAC 385 de lucrări, printre care se numără și una semnată de Peter Krausz. Este vorba de un desen realizat în cărbune pe hârtie, intitulat „Cariera nr. 10”, care înfățișează o carieră din Spania, veche de 2000 de ani, acum părăsită, ce servea odinioară pentru extragerea minereului de fier.

Peter Krausz – „Cariera nr. 10”, cărbune pe hârtie, desen intrat în patromoniul Muzeului Național de Artă Contemporană din București (MNAC) și inclus în expoziția PULS 21, ce va sta pe simeze până în martie anul viitor.

Desenul face parte dintr-o serie de tablouri la care artistul a lucrat între 2015 și 2018, având ca subiect mine și cariere abandonate din Spania, Sicilia, România și Quebec. Vă recomandăm vizionarea scurtmetrajului documentar Cantera (traducerea în spaniolă a cuvântului „carieră”, care este titlul acestei serii de tablouri), realizat de cineastul montrealez Gabriel Argüello Tercero, în care este prezentat unul din tablourile acestei serii, „Cariera nr. 15”, realizat în 2018.

Expoziția PULS 21 de la MNAC va fi deschisă până pe 31 martie 2024.

Menționăm că, în mod excepțional, atelierul lui Peter Krausz va putea fi vizitat vineri, 1 decembrie, de la 16:00 la 21:00, și sâmbătă și duminică, 2-3 decembrie, între orele 14:00 și 18:00. Detaliile vor fi publicate pe Facebook, pe pagina artistului, luni, 20 noiembrie, după încheierea expoziției de la Wills Bar.

Peter Krausz, un nume răsunător în arta contemporană canadiană

Peter Krausz s-a născut în 1946 la Brașov, într-o familie în care tatăl său, Tiberiu T. Krausz (cunoscut ca T.K. Thomas), era deja un pictor renumit.

A studiat pictura monumentală la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (1964-1969), iar după terminarea facultății, în 1970, s-a stabilit cu familia la Montreal. Aici și-a clădit o carieră strălucită atât în mediul academic ca profesor universitar (Concordia University și Université de Montréal), cât mai ales în mediul artistic, fiind considerat unul dintre cei mai mari artiști contemporani din Quebec și Canada. Producția sa artistică este vastă și diversă, incluzând pictură, desen, instalații și fotografie.

Din 1991 predă la Université de Montréal, în prezent fiind profesor titular la Facultatea de Arte și Științe, Departamentul de Istorie a Artei și Studii Cinematografice.

De la sosirea sa în Canada a participat la numeroase expoziții de grup și individuale, atât pe continentul nord-american, cât și în Europa. Operele sale se găsesc în colecții private și în cele ale unor prestigioase muzee și instituții de artă: Musée des beaux-arts de Montréal, Musée d’art contemporain de Montréal, Musée national des beaux-arts du Québec, Canada Council Art Bank, Jewish Museum din New York și acum și Muzeul Național de Artă Contemporană din București.

Lucrările lui Peter Krausz sunt de asemenea incluse în colecțiile ministerului Afacerilor Externe al Canadei, Consiliului de Arte din Montreal, Muzeului de arheologie Pointe-à-Callière din Montreal, Bibliothèque nationale du Québec, Musée des Beaux-arts de Sherbrooke etc.

Tablourile sale se regăsesc și în numeroase colecții corporative, precum cele ale Air Canada, Astral Media, Bank of Nova Scotia, Bell Canada, Bombardier, Cirque du Soleil, Citibank, Royal Bank, Sun Life și Teleglobe Canada.

Peter Krausz a câștigat mai multe burse acordate de Conseil des Arts du Canada și de Ministerul Culturii din Quebec, precum și numeroase competiții pentru proiecte de integrare a artei în arhitectură. Din 2011 este membru al Royal Canadian Academy of Arts. Site-ul său este: www.peterkrausz.com.

CITIȚI ȘI:

Conturând un peisaj și o memorie: Dialog cu artistul Peter Krausz