În urmă cu 3-4 ani, un cetățean se plângea la un talk-show despre cât de nedrept este că la unele case de la supermarketuri trebuie să îți pui în plase tu însuți produsele cumpărate. Trecu și vremea aceea – acum, nu doar că ți le pui singur, ci ți le și cântărești, le scanezi și te enervezi. Un angajat veghează ca operațiunile să se desfășoare fără sincope. Hopurile apar atunci când scanatul nu merge din varii motive: fie eticheta e șifonată, fie codul e greșit, fie el nu există, fie cumpărătorul nu e foarte dibaci în cele tehnice. Așadar, supermarketul a devenit ceea ce se poate numi autoservire: ridici produsul din raft, îl scanezi singur, îl plătești și îl depui în plasă. Toate acestea cu scopul de a scăpa de câțiva angajați și a eficientiza procesul și, drept urmare, a scădea costurile. Numai că domniile lor, costurile, numai de scăzut nu au chef!

Să vedem de ce și cum: prețul benzinei crește și scade după pofta inimioarelor speculanților de la bursele mondiale – arde o rafinărie undeva prin Texas, crește prețul; pun americanii niscaiva restricții economice Iranului (nu că nu ar fi destule), mai saltă costul barilului, și uite așa, marii proprietari de supermarketuri alimentare cresc și ei prețul produselor, justificat zic ei, pentru că transportul se scumpește.

Ce nu fac în continuare măriile lor este să scadă prețurile atunci când scade și prețul țițeiului. Nu, prețul pâinii, de pildă, a crescut ușor și pe nesimțite, s-a cocoțat la cote nebănuite acum 10-15 ani, și acolo a rămas.

Revenind, respectivii marii „propitari” de supra-prăvălii alimentare caută asiduu prin toate cotloanele să mai stoarcă un cent, doi din buzunarul cumpărătorului. Și așa au inventat autoservirea: pui morcovii în coș, îi cântărești singur la casă, înjuri că ceva nu se leagă, vine supraveghetoarea, își introduce codul și anulează tranzacția, surâde și îți spune că ăia sunt morcovi organici, nu de ăia ordinari cum ai vrut tu; de rușine sau din grabă îi păstrezi și plătești doi dolari în plus. Și uite așa mai bagi niște mărunți în buzunarul „propritarului”, pentru că în loc de șase casieri și casierițe acum sunt șase case și un supraveghetor. La plecare, o voce metalică îți șoptește: thank you for shopping, come again!

Am ajuns acasă și am vizionat Terminator – The Rise of the Machines.

CITIȚI MAI MULTE REFELCȚII CANADEZE:

Mai mult ca perfectul
Ce ne facem?
Trompetele răsună