Un ingredient nelipsit din bucătăria indiană, rădăcina de curcuma (Curcuma longa) este pe de o parte un aliment deosebit, iar pe de alta o rădăcină căreia îi atribuim nenumărate proprietăți medicinale, printre care cele mai des întâlnite sunt cele antiinflamatoare, antioxidante și antitumorale.

De culoare galbenă portocalie, curcuma este iubită de foarte mulți terapeuți pentru abilitățile sale de a calma tracul gastrointestinal, de a reduce inflamația, de a opri sângerarea și de a lupta împotriva infecțiilor.

Rădăcina de curcuma consumată în stare proaspătă are un gust amar, uscat și un pic picant; uscată, sub formă de pudră, este mai puțin aromată. Ambele forme sunt însă puternic antiinflamatoare. Atenție însă, pudra de curcuma achiziționată în magazinele alimentare este considerată un condiment și nu oferă proprietăți medicinale!

Un alt lucru important de menționat: curcumina standardizată nu trebuie administrată persoanelor cu gastrită sau ulcere, cea mai bună formă în aceste cazuri este rădăcina proaspătă care va proteja mucoasa stomacului.

Curcuma are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antiinfecțioase, antibacteriene și antispasmodice, ea reducând, de asemenea, și colesterolul.

Dacă vă tăiați în timp ce gătiți, și aveți pudră de curcuma la îndemână, o puteți presăra pe tăietură, deoarece încetează sângerarea.

Rădăcina de curcuma este foarte hrănitoare, scade glicemia, protejează ficatul, ajută la stimularea bilei de care avem nevoie pentru a digera alimentele și este carminativ, permițând o digestie mai bună.

Nu este deci de mirare faptul că este considerată o plantă panaceu!

Ca de obicei însă, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.

CITIȚI ȘI:

Remedii naturale cu plante și legume
Sănătatea ca o grădină