Lansat cu succes cu o rachetă portantă Atlas V de la baza aeriană de la Cape Canaveral, Roverul Perseverance va ajunge pe planeta Marte în luna februarie a anului viitor.

De dimensiunea unui automobil, Perseverance va călători spre Planeta Roșie timp de aproape șapte luni. Asolizarea sa este prevăzută la data de 18 februarie 2021, în Craterul Jezero, vechi de 3,8 miliarde de ani, după cum informează Agerpres.

Este preconizat ca roverul să fie activ cel puţin un an la suprafaţa lui Marte (adică aproape doi ani pe Terra), explorând o veche deltă a unui râu din interiorul acestui crater. Această fostă deltă este considerată unul dintre cele mai potrivite locuri pentru a căuta eventualele urme ale vieţii pe Marte.

În trecutul îndepărtat, pe Marte au existat condiţiile şi ingredientele necesare apariţiei vieţii: compuşi organici şi un climat favorabil. Oamenii de ştiinţă speră să descopere în eşantioanele ce vor fi adunate de Perseverance fosilele unor bacterii, fapt ce ar confirma că Marte a fost odinioară o planetă vie.

Perseverance va culege eşantioane de roci şi de sol de pe Marte şi le va lăsa la suprafaţa planetei de unde vor fi culese şi aduse pe Pământ în cadrul unei misiuni ulterioare, în 2031.

Racheta Atlas V, construită de United Launch Alliance (ULA), care transportă robotul Perseverance, a fost lansată pe 30 iulie 2020 la ora 11:50 GMT, pentru un voiaj prin spaţiu de 480 de milioane de kilometri. FOTO: NASA.

Dacă va asoliza cu bine la 18 februarie 2021, Perseverance va deveni al 5-lea robot autonom care reuşeşte să ajungă pe Marte din 1997 şi până în prezent. Toate cele 5 aparţin NASA.

China a lansat însă recent primul său rover marţian, care urmează să ajungă la destinaţie în mai 2021.

Dacă călătoriile roverului american şi a celui chinez vor decurge fără probleme, anul viitor vor fi trei rovere active la suprafaţa planetei Marte. Cele două lansate în acest an se vor alătura roverului NASA Curiosity, care a parcurs deja 23 de kilometri pe Marte, unde a ajuns în 2012.

Robotul Perseverance, construit de Jet Propulsion Laboratory care aparţine NASA, este o versiune îmbunătăţită a roverului Curiosity: cele 6 roţi ale sale sunt mai robuste, este mai rapid, mai inteligent şi se poate auto-pilota pe distanţa de 200 de metri pe zi. El dispune de 19 camere video şi de 2 microfoane ambientale care vor înregistra în premieră sunete de pe Marte.

Perseverance va transporta la suprafaţa lui Marte şi un elicopter miniatural construit de NASA, Ingenuity, care cântăreşte doar 1,8 kilograme şi care va încerca să zboare în atmosfera ultrararefiată a Planetei Roşii pentru a demonstra dacă acest lucru este posibil. NASA este foarte interesată de explorarea planetară pe calea aerului, deoarece roverele nu pot parcurge decât câteva zeci de kilometri în perioadele lungi, de ordinul anilor, datorită terenului foarte accidentat.

La această misiune participă 350 de geologi, geochimişti, astrobiologi, specialişti în atmosferă şi în alte discipline din lumea întreagă. Durata ei este de cel puţin doi ani, dar, la fel ca în cazul celorlalte rovere ajunse pe Marte, se va prelungi atât timp cât echipamentele roverului vor funcţiona.

CITIȚI ȘI:

Capsula SpaceX cu echipaj uman, lansată cu succes de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida