Deși semnele schimbărilor climatice și ale încălzirii globale devin din ce în ce mai amenințătoare iar semnalele de alarmă trase de comunitatea științifică se înmulțesc, giganții petrolieri dau înapoi în privința promisiunilor de a reduce emisiile, notează Agence Science-Presse.

În februarie – când Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii depășea recordurile de căldură pentru o lună februarie – compania BP a anunțat că, în loc să-și reducă emisiile cu 35% până în 2030, așa cum a promis, le va reduce între 20 și 30%. În martie, ExxonMobil a declarat că încetează finanțarea unui proiect de cercetare – în care a investit masiv în marketing – care viza crearea din alege a unui biocombustibil cu emisii reduse de carbon. Iar Shell a anunțat că nu va crește investițiile în energii regenerabile în acest an, revenind asupra promisiunilor din 2021 de a-și reduce producția de petrol cu 20% până în 2030.

CITIȚI ȘI: Planeta va depăși pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius până în 2027

Aceste anunțuri vin într-un context în care, pe fondul războiului din Ucraina, profiturile companiilor petroliere au atins niveluri nemaivăzute în 2022. Cele mai mari șase companii au însumat vânzări de peste 1,000 de miliarde și profituri de peste 153 de miliarde de dolari. Lucru rar, chiar și Casa Albă s-a indignat, criticând companiile petroliere pentru că au menținut prețurile la un nivel atât de ridicat pe o perioadă considerabilă a anului 2022, pentru că au investit atât de puțin în energii regenerabile și pentru că au profitat în așa hal de războiul din Ucraina.

Ziarul The Guardian notează că BP a anunțat în iunie că și-a sporit forajul de gaze, iar președintele Exxon a declarat, la o conferință recentă a industriei, că Exxon își va dubla producția de petrol în Statele Unite în termen de cinci ani.

Tendința nu se manifestă doar în SUA: pe 6 iulie, președintele companiei franceze TotalEnergies, Patrick Pouyanne, a afirmat că cea mai mare parte a investițiilor companiei sale se va îndrepta, pentru o lungă perioadă de timp, în petrol și gaze.

Acuzațiile de „greenwashing” la adresa companiilor de petrol și gaze sunt frecvente. De obicei ele vizează promisiunile vagi ale petrolierelor – cum ar fi aceea de a produce combustibili mai curați – sau pretenția de a lupta împotriva inegalităților. Acum însă anunțurile ultimelor luni se referă direct la o creştere a producţiei.

În raportul său anual publicat în toamna anului 2022 („World Energy Outlook”), Agenția Internațională pentru Energie (AIE) nota că una din consecințele războiului din Ucraina este accelerarea  investițiilor globale în energia verde. Pentru prima oară, raportul AIE concluziona că cererea globală de combustibili fosili va atinge în curând vârful, deși abia în 2035.

Într-un alt document publicat în martie 2022, la mai puțin de o lună de la invazia Ucrainei, AIE recomanda 10 măsuri pentru reducerea consumului de petrol pe termen scurt, mai degrabă decât creșterea producției. S-ar părea că mesajul său nu a fost auzit.

CITIȚI ȘI:

Cinci mituri privind turbinele eoliene