Oboseala și epuizarea sunt probleme majore, care în ultima vreme tind să devină constante, nu ocazionale. Iată câteva idei despre cum să ne ajutăm atunci când ne simțim obosiți.

Cu toții ne-am simțit, la un moment dat, atât de obosiți încât am vrut să plângem. Motivele pot fi multiple: ore de lucru neobișnuite, anxietate cronică, probleme familiale, dietă nesănătoasă, îngrijirea unui nou-născut, iar la femei se adaugă și menopauza. Oboseala și epuizarea sunt probleme majore, care în ultima vreme tind să devină constante, nu ocazionale.

Stimulanții (cum ar fi cafeaua) nu ne oferă cu adevărat mai multă energie, deși cei mai mulți dintre noi apelăm la ea atunci când ne simțim obosiți. Stimulanții creează o energie falsă, epuizându-ne la niveluri mult mai profunde. Un consum excesiv și/sau îndelungat poate duce la o demineralizare a oaselor, slăbind energia pancreasului și împiedicându-ne să avem un somn cu adevărat odihnitor și reparator.

Modalități eficiente și sănătoase pentru a avea mai multă energie

● Dușul alternativ rece-cald și un somn de 15 minute pe zi.
● Hidratarea și o dietă care să conțină alimente bogate în acizi grași, în special omega 3-6-9. Nu sărim peste mese.
● Activitatea fizică ușoară și plimbările în natură.
● Muzica – sunetul este recunoscut ca fiind o modalitate de relaxare. Putem alege muzică de relaxare pe care să o alternăm cu muzica ce conține versuri optimiste și mesaje pozitive.
● O zi liberă luată doar pentru relaxare.
● Mișcare chiar și când lucrăm. Energia este atrasă de energie. Ne putem mișca în acest fel: ridicăm picioarele la lățimea umerilor, genunchii relaxați; rotim brațele spre o parte, apoi spre cealaltă; lăsăm umerii și șoldurile să se miște în timp ce ne răsucim partea superioară a corpului; lăsăm brațele să se miște liber; continuăm timp de un minut sau două, apoi ne legănăm întregul bazin, înainte și înapoi, timp de cel puțin un minut.

Ce plante medicinale putem folosi pentru o mai bună energie?

Algele marine ajută la refacerea energiei prin hrănirea sistemelor nervos, imun și hormonal. Introduceți în alimentație alge marine ca legumă verde cel puțin o dată pe săptămână. Încercați să le consumați cu fulgi de ovăz, wakame în fasole, kombu în supe sau salate hijiki. De asemenea, complementele alimentare pe bază de microalge sporesc vitalitatea și oferă o nutriție eficace organelor cerebrale, stimulând memoria și chiar și umorul.

Rădăcinile medicinale sub formă de tinctură, printre care: rădăcina de ginseng, ginseng siberian, brusture sau rădăcini de păpădie. Putem începe cu o doză de 10-20 de picături după mesele principale.

Plantele cu un conținut mare de clorofilă precum urzica sau coada calului permit tolerarea stresului mult mai ușor. Putem consuma 250 ml până la 500 ml pe zi.

Plantele considerate „calde” precum ghimbirul și scorțișoara cresc energia (atenție însă, ele pot crește și bufeurile); 250 ml pe zi.

Tinctura de sunătoare și rozmarin relaxează, sporind totodată energia. O doză de 25-30 picături de mai multe ori pe zi, inclusiv înainte de culcare, ne va ajuta să dormim mai bine.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.

CITIȚI ȘI:

Gândurile, emoțiile, stresul și insomnia
● Plante care stimulează memoria și concentrarea
Cum putem ameliora durerile musculare și articulare cu ajutorul plantelor medicinale