Scheletul, țesutul conjunctiv și articulațiile sunt cele care ne țin la un loc, ne permit să ne mișcăm, să stăm în picioare și ne dau forma pe care o avem. Sănătatea acestor țesuturi nu depinde doar de modul în care le folosim sau de structura din care fac parte, ci și de mediul nostru intern, de starea metabolismului, de alimentație și stilul nostru de viață. Desigur, baza genetică joacă un rol important, dar când aceasta este cunoscută, putem împiedica anumite manifestări problematice.

Cel mai adesea, acumularea toxinelor în țesuturile conjunctive al articulațiilor trece neobservată pe parcursul anilor, favorizând apariția reumatismului sau a artritei, mai ales dacă există o predispoziție genetică în acest sens. Pentru a interveni eficient în ameliorarea problemelor care se manifestă la nivelul oaselor sau mușchilor trebuie să ne asigurăm că digestia și asimilarea funcționează bine, precum și diversele aspecte ale eliminării.

O recomandare generală în ceea ce privește alimentația: evitați alimentele care provoacă probleme digestive sau alte efecte adverse, cum ar fi reacțiile alergice subtile. Reacțiile alergice acute sau cele subtile, precum și tulburările digestive de tipul arsuri sau balonări, sunt adesea cauzate de gluten și de lactate. Prin urmare, acestea ar trebuie evitate. Reduceți, de asemenea, consumul de carne roșie și eliminați, pe cât posibil, carbohidrații rafinați și zahărul. 

Câteva remedii

Consumul microalgelor și siliciul contribuie la producerea colagenului. Siliciu vegetal găsim și în coada calului, lucernă, sfeclă, orez brun, fulgii de ovăz, ovăz integral, ardei grași, boabe de soia, verdețuri și cereale integrale.

Antireumaticele includ o gamă foarte largă de plante cu acțiuni diferite, alegerea lor făcându-se în funcție de nevoile întregului organism, deoarece ele au acțiune alterativă, antiinflamatoare, rubefiantă, diuretică, stimulatoare și digestivă. Printre acestea: angelica, salcia neagră, trifoiul, eupatorium, ardeiul iute, ghimbirul, ienupărul, urzicile, pelinul sau coada șoricelului.

Rubefiantele, aplicate pe piele, stimulează circulația în zona respectivă, ceea ce va face să crească aportul de sânge, calmând congestia și inflamația. Cel mai des utilizate sunt: ardeiul iute, ghimbirul, hreanul, muștarul, uleiul esențial de mentă, de rozmarin și Gaultheria procumbens.

Calmantele reduc durerea într-o oarecare măsură, însă singura modalitate eficientă de a diminua și elimina durerile este prin îndepărtarea rădăcinilor problemei. Plante care pot ajuta împotriva durerilor: gențiana, sunătoarea și valeriana.

Ca de obicei, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a beneficia din plin de efectele extraordinare ale ingredientelor pe care le folosiți și a le evita pe cele potențial adverse.