30 septembrie în Canada este Ziua Națională pentru Adevăr și Reconciliere (Journée nationale de la vérité et de la réconciliation/ National Day For Truth And Reconciliation), menită să onoreze victimele și supraviețuitorii școlilor rezidențiale pentru indigeni și să provoace o reflecție asupra felului în care acestea au afectat comunitățile indigene.

Din anii 1880 timp de un secol, aproximativ 150,000 de copii din comunitățile indigene au fost smulși din familiile lor pentru a fi plasați în școli rezidențiale. Mulți nu s-au mai întors niciodată acasă. Numărul celor decedați nu este cunoscut pe deplin din cauza datelor incomplete. Estimările variază între 3,200 și peste 10,000, potrivit lui Murray Sinclair, fost judecător, senator și șef al Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere.

Aceste școli, răspândite în întreaga Canadă, au fost finanțate și administrate în principal de guvernul canadian și de bisericile romano-catolice, anglicane, metodiste, prezbiteriene și unite. Într-o măsură mai mică, unele dintre ele au fost finanțate de guvernele provinciale sau de diferite ordine religioase. De precizat însă că Biserica Romano-Catolică a fost responsabilă în proporție de 60-70% (funcție de perioada de timp) de gestionarea lor. Scopul acestor școli a fost de a eradica cultura și limbile populațiilor indigene.

Comisia pentru Adevăr și Reconciliere, înființată în 2008, a concluzionat în raportul său publicat în 2015 că sistemul școlilor rezidențiale a reprezentat un „genocid cultural”. Raportul a documentat abuzuri fizice, violuri, malnutriţie şi multe alte atrocități.

Guvernul federal a decretat ziua de 30 septembrie ca sărbătoare legală în 2021, anul trecut fiind prima oară când canadienii au marcat Ziua Națională pentru Adevăr și Reconciliere. New Brunswick, Insula Prințului Edward, Teritoriile de Nord-Vest și Nunavut au declarat de asemenea ziua de 30 septembrie ca fiind o sărbătoare legală.

În Quebec această zi nu este o sărbătoare legală, guvernul menționând că nu are intenția să o declare ca atare.