Un dublu spectacol se află în aceste zile pe afișul sălii Wilfrid-Pelletier de la Place des Arts: celebra cantată Carmina Burana a muzicianului german Carl Orff, precum și Stabat MATER de Giovanni Pergolesi, compozitor italian al epocii baroce. Peste 150 de artiști – orchestră, soliști, cor și dansatori ai Grands Ballets Canadiens – interpretează aceste două piese, ambele în coregrafia excepțională a lui Edward Clug.

Carmina Burana, cea mai cunoscută și jucată compoziție a lui Carl Orff (1895-1982), este o adaptare a 24 de poeme medievale, cuprinse într-un manuscris găsit în mănăstirea Benediktbeuern din sudul Bavariei şi publicat (parţial) în 1847. Numele acestui manuscris: Codex Buranus, de unde și numele cantatei lui Orff. Manuscrisul conținea poezii din secolele XII-XIII, scrise în latina medievală, în franceza şi germana veche, însoţite adesea de partituri, lucru ce i-a determinat pe istorici să afirme că versurile respective se cântau, cel mai probabil, la petreceri.

Carmina Burana de Carl Orff în coregrafia lui Edward Clug, Grands Ballets Canadiens. FOTO: Sasha Onyshchenko.

Carmina Burana (compusă între 1935 și 1936) este așadar despre fericire, amărăciune, neliniști și speranță, despre cum viața individului este supusă capriciilor destinului. Celebra O Fortuna! care deschide și închide această cantată, denotă structura sa „rotundă” și tema sa centrală: circularitatea existenței, roata destinului care se învârte mereu, inexorabil. Edward Clug ilustrează această temă printr-un cerc imens, suspendat, care domină scena, care urcă și coboară, unește și dezbină dansatorii.

CITIȚI ȘI: Edward Clug, coregraf de origine română, la Grands Ballets Canadiens

Spectacolul începe însă cu Stabat MATER, o lucrare de muzică sacră dedicată Fecioarei Maria care surprinde emoțiile sale după răstignirea lui Isus – dragoste, suferință, durere, sacrificiu. Această bijuterie muzicală a barocului italian (1736) este adusă în secolul XXI prin interpretarea coregrafică a lui Edward Clug. Clug a mizat pe scoaterea în evidență a speranței ce izvorăște din această operă, contrar celei mai răspândite opinii în care durerea și suferința sunt considerate cele mai proeminente tematici. Această viziune originală îi permite coregrafului să împingă reflecția și mai departe, asupra vieții cotidiene a femeilor și bărbaților din ziua de azi.

Stabat MATER în coregrafia lui Edward Clug, Grands Ballets Canadiens. FOTO: Sasha Onyshchenko.

Un spectacol din două piese compuse în epoci diferite, legat și coerent grație coregrafiei semnate de Edward Clug – vădit modernă, cu câteva tușe de umor (inclusiv în Stabat MATER), cu mișcări când sacadate, când unduitoare, care creează scene și tablouri foarte reușite și sugestive. Impactul vizual al spectacolului, adesea izvorât din geometria corpurilor și simetria mișcărilor, este amplificat de scenografia și costumele semnate de Jordi Roig pentru Stabat MATER și Marko Japelj și Leo Kulas pentru Carmina Burana.

Coregraful român Edward Clug.

Edward Clug s-a născut la Beiuș, în 1973. Absolvent al Școlii naționale de balet din Cluj-Napoca, el este, din 2003, directorul artistic al Teatrului de Operă și Balet din Maribor (Slovenia).
A montat spectacole în cele mai importante companii de balet ale lumii, cum ar fi Teatrul Bolșoi, Nederlands Dans Theater, Stuttgart Ballet, Zurich Ballet sau Baletul regal din Flandra, a creat partituri coregrafice pentru starurile internaționale ale dansului, a participat la cele mai prestigioase festivaluri internaționale de gen, cum ar fi Jacob’s Pillow Dance Festival (SUA), Stars of the White Nights Festival de la Sankt Petersburg (Rusia), Singapore International Festival of Arts sau International Dance Festival din Coreea, iar munca sa a fost recompensată de-a lungul anilor prin numeroase premii și distincții. Amintim că în 2010 a fost nominalizat pentru un premiu Golden Mask pentru spectacolul Quattro și că a obținut cele mai importante distincții acordate de statul sloven în domeniul artei și culturii – Premiul Fundației Prešern în 2005 și Glazer Charter în 2008. În 2017, Edward Clug a fost nominalizat la prestigiosul Benois de la Danse pentru spectacolul său Handman, creat pentru trupa Nederlands Dans Theater.

La invitația Grands Ballets Canadiens, în 2017 el a prezentat Stabat MATER pentru prima oară la Montreal (spectacol creat în 2013 pentru Baletul Gärtnerplatz din Munchen). Carmina Burana, cea mai recentă creație în colaborare cu Grands Ballets, a fost prezentată în premieră mondială la Montreal, în data de 3 octombrie 2019.

Pe afiș până pe 19 octombrie, dublul spectacol Carmina BuranaStabat MATER nu este unul de balet propriu-zis, ci de dans contemporan. El reprezintă un moment strălucit în cariera coregrafului român Edward Clug. Informații suplimentare și bilete la www.placedesarts.com.