Pe 15 martie, tineri din toată lumea, elevi și studenți, au ieșit în stradă pentru a cere acțiuni ferme în favoarea mediului, într-o mobilizare inspirată de activista suedeză Greta Thunberg, în vârstă de 16 ani.

Greva mondială pentru mediu, așa cum a fost numit acest eveniment, a adunat participanți la manifestații organizate în peste 100 de țări. În Quebec, mai mult de 150.000 de elevi și studenți au mărșăluit pe străzile celor mai importante orașe, manifestația de la Montreal fiind printre cele mai mari din lume.

Sperăm că acest marș al tinerilor, acest semnal de alarmă pe care generațiile viitoare îl trag, va continua să provoace discuții în familii, între prieteni și în școli despre fenomenul schimbărilor climatice, despre consecințele sale asupra civilizației umane și mai ales despre ce putem face, individual și colectiv, pentru a proteja planeta. De aceea vă prezentăm câteva obiceiuri care nu necesită mult efort pentru a fi puse în practică, dar al căror impact conjugat poate face o mare diferență.

CUMPĂRAȚI DE OCAZIE. În loc să vă năpustiți în magazine pentru a achiziționa ultimul gadget la modă, încercați să vedeți dacă îl puteți găsi de ocazie. Dacă obiectul a fost deja utilizat, îi veți prelungi durata vieții și, prin urmare, veți reduce nevoia fabricării unui nou produs, lucru ce în final protejează mediul de impactul rezultat din crearea și vânzarea sa. Întrebați-vă deci cercul de prieteni sau aruncați o privire pe eBay sau Kijiji.

RECICLAȚI. Toată lumea o știe, dar nu toată lumea o face. Procurați-vă mai întâi un bac de reciclat (găsiți mai multe informații la www.recyc-quebec.gouv.qc.ca) și apoi începeți să vă sortați gunoiul, reciclând hârtia, sticla, plasticul conservele și canetele. De asemenea, privilegiați produsele făcute din materiale reciclabile sau fabricate pentru a proteja mediul înconjurător.

CONSUMAȚI MAI PUȚIN. Una dintre cele mai mari probleme ale societăților occidentale este supraconsumul. Cumpărăm, consumăm și aruncăm o cantitate enormă de lucruri. Obiceiul pe care trebuie să-l deprindem este de a ne întreba dacă produsul pentru care vrem să-l cumpărăm ne este cu adevărat indispensabil. Puneți-vă câteva întrebări înainte de a intra într-un magazin: Îmi este util respectivul produs? Achiziționarea lui poate aștepta? Poate fi înlocuit de ceva ce am deja?

MÂNCAȚI LOCAL. Un lucru la care ne gândim prea puțin atunci când ne savurăm mâncărurile favorite este distanța pe care alimentele din farfurie au parcurs-o pentru a ajunge la noi. De cele mai multe ori, este vorba de mii și mii de kilometri. Gândiți-vă la cantitatea de carburant folosită pentru a aduce toate aceste produse pe masa dvs. iar atunci când un produs similar provine din regiunea în care locuiți, nu ezitați să-l cumpărați. Uitați-vă la etichete pe care scrie că respectivul aliment a fost cultivat/produs în Quebec și frecventați piețele de fermieri care împânzesc Montrealul și orașele învecinate din primăvară până în toamnă (www.ampq.ca).

MÂNCAȚI MAI PUȚINĂ CARNE, ÎN SPECIAL VITĂ. Mai multe studii privind impactul producției agroalimentare asupra mediului au arătat că reducerea consumului de carne și produse lactate reprezintă cea mai semnificativă modalitate de a ne micșora amprenta asupra mediului. Producerea cărnii este sinonimă cu un consum ridicat de apă și cu emisii ridicate de metan, generate de animale – metanul este un gaz cu efect de seră mai puțin persistent decât CO2, dar cu efect mai mare asupra încălzirii planetei.

MERGEȚI MAI MULT PE JOS ȘI PE BICICLETĂ. Mașina este unul din marii poluatori și consumatori de petrol de pe planetă. Când vremea o permite și aveți de parcurs distanțe mai mici, faceți o plimbare pe jos în loc să luați mașina; dacă drumul e un pic mai lung, mergeți cu bicicleta. Nu numai că veți proteja mediul, dar veți face și mișcare, arzând calorii și pierzând acele câteva kilograme în plus.

VOTAȚI. În toamnă avem alegeri federale. Votați gândindu-vă la copiii și nepoții dumneavoastră, la faptul că la jumătatea acestui secol este posibil să nu mai fiți în viață, însă ei vor fi. Sprijiniți partidele și candidații care plasează mediul în centrul politicilor lor economice.

ALĂTURAȚI-VĂ CELORLALȚI. Pentru ca încălzirea globală să fie menținută la un maxim de 1,5°C și a evita o catastrofă climatică, schimbările trebuie să fie „rapide, profunde și fără precedent în toate aspectele societății”, avertiza anul trecut raportul IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change). Alegerile și acțiunile individuale sunt foarte importante, însă cele colective sunt și mai eficiente. Ele pot determina politicienii și corporațiile să facă acele schimbări majore necesare, ca renunțarea pe scară largă la combustibilii fosili și adoptarea unor vaste programe de eficiență energetică și de dezvoltare a energiilor regenerabile. Participați deci la mișcările de mediu și alăturați-vă grupurilor și organizațiilor care militează pentru aceste schimbări.  

CITIȚI ȘI:
Antropocenul sau epoca omului care schimbă planeta

Cel mai important avertisment dat omenirii
Taxa pe carbon: Cât de necesară, cât de eficace?