Când nu ne simțim bine, mâncatul poate fi unul din ultimele lucruri pe care vrem să le facem. Cu toate acestea, consumul de alimente potrivite atunci când suntem bolnavi poate face mai mult decât să ne furnizeze energie. Anumite alimente ne pot ajuta să ne simțim mai bine, să recuperăm mai repede sau să ne menținem hidratați pe măsură ce ne vindecăm, după cum informează Healthline.com.

Supa de pui

Supa de pui este un remediu întrebuințat de generații – și pe bună dreptate! Este ușor de mâncat și o sursă foarte bună de vitamine, minerale și proteine, nutrienți de care organismul are nevoie în cantități mai mari în timpul recuperării de după boală. În plus, supa de pui este și o foarte bună sursă de lichide și electroliți, de mare ajutor atunci când există riscul de deshidratare din cauza diareei, vărsăturilor, transpirației sau febrei. Atunci când o mâncăm caldă, ea poate ajuta la reducerea congestiei, căci lichidele fierbinți sau picante pot fi utile în acest sens.

Puiul din supa de pui conține cisteină, care este un aminoacid. N-acetil-cisteina, o formă de cisteină, diminuează mucusul și are efecte antivirale, antiinflamatorii și antioxidante.

Dacă e de casă și făcută cu bulion de oase (bone broth), supa de pui este bogată în colagen și nutrienți care pot favoriza vindecarea – deși nu există suficiente studii științifice privind efectul colagenului asupra sistemului imunitar pentru a valida această afirmație.

Usturoiul

Usturoiul are multiple beneficii, motiv pentru care este folosit în medicina naturistă de secole. În studii de laborator și pe animale usturoiul a demonstrat efecte anti-bacteriene, antivirale și antifungice.

Un studiu efectuat pe 146 de persoane a constatat că participanții care au luat un supliment pe bază de usturoi au avut cu aproximativ 70% mai puține zile în care au fost bolnavi decât grupul placebo. Totuși, autorii au ținut să precizeze că aceste rezultate nu reprezintă o dovadă suficientă pentru a concluziona că usturoiul poate preveni o îmbolnăvire și că mai multe cercetări pe acest subiect sunt necesare.

Este bine însă să adăugați usturoi în mâncare, căci el oferă un plus de savoare și poate face alimentele și mai eficiente în combaterea simptomelor răcelii sau gripei. În plus, suplimentele cu usturoi îmbătrânit ar putea îmbunătăți funcția imunitară, diminuând totodată severitatea bolii.

Ceaiurile fierbinți

Ceaiurile sunt un remediu des întrebuințat pentru multe simptome asociate cu răceala și gripa.

La fel ca supa de pui, ceaiul fierbinte acționează ca un decongestionant natural. Atenție însă, el trebuie să fie suficient de fierbinte pentru a ajuta la ameliorarea congestiei, dar nu într-atât încât să vă irite (și mai mult) gâtul. 

Deși unele ceaiuri conțin cofeină, ele nu par să contribuie la deshidratare sau să provoace pierderi crescute de apă. Putem să le bem așadar pe parcursul zilei pentru a ne menține hidratați și pentru a ameliora congestia.

Ceaiul conține și polifenoli. Aceste substanțe naturale găsite în plante pot avea multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv efecte antioxidante și antiinflamatorii și chiar potențiale efecte anticancerigene. Ceaiurile negre și cele verzi conțin ambele cantități mari de polifenoli.

Mierea

Mierea are unele proprietăți antibacteriene și este adesea folosită ca pansament antiseptic pentru arsuri sau tăieturi.

De asemenea, mierea poate stimula sistemul imunitar. Mulți folosesc miere nepasteurizată, locală, pentru a ameliora alergiile sezoniere, însă trebuie spus că în prezent nu există studii științifice care să valideze această întrebuințare a mierii.

Mierea ar putea acționa ca un inhibator de tuse la copii. Atenție însă, mierea nu trebuie dată copiilor sub un an din cauza riscului de contaminare cu bacteria care cauzează botulism.

Ghimbirul

Ghimbirul este utilizat pe scară largă în alimentație și în medicina naturistă, fiind probabil cel mai cunoscut pentru efectele sale anti-greață (ameliorează eficient greața asociată sarcinii și tratamentelor împotriva cancerului).

Așadar, dacă aveți greață sau vomitați, ghimbirul este unul dintre cele mai bune remedii naturale disponibile pentru a ameliora aceste simptome.

Folosiți ghimbir proaspăt la gătit, pentru a face ceai sau cumpărați niște bere de ghimbir pentru a obține aceste beneficii. Asigurați-vă însă că orice produs cumpărat conține ghimbir real sau extract de ghimbir, nu doar aromă de ghimbir.

Bananele

Bananele sunt un aliment excelent atunci când suntem bolnavi. Sunt moi, ușor de digerat și pline de nutrienți și carbohidrați cu acțiune rapidă. Potasiul din banane poate ajuta la asigurarea unei cantități optime de electroliți, deoarece potasiul este unul din electroliții esențiali de care organismul nostru are nevoie.

Un alt mare beneficiu al bananelor provine de la conținutul lor bogat în fibre solubile. Acestea devin ca un gel în prezența lichidelor, ajutând la combaterea diareii prin reducerea cantității de apă aflată în tractul digestiv.

Iaurtul

Iaurtul – cel natural, fără arome și zahăr adăugat – este foarte bun datorită probioticelor pe care le conține. Probioticele sunt alimente (sau suplimente) care conțin microorganisme vii destinate să mențină sau să îmbunătățească bacteriile bune din organism.

Mai multe studii au arătat că probioticele pot ajuta atât adulții, cât și copiii să răcească mai rar, să se facă bine mai repede atunci când se îmbolnăvesc și să ia mai puține antibiotice.

La unele persoane însă consumul de lactate poate înrăutății secrețiile de mucus, și așa exacerbate atunci când suntem bolnavi. Dacă simțiți că lactatele vă agravează congestia, încercați alte alimente fermentate, precum tradiționalele noastre murături (de casă).

Anumite fructe

Fructele sunt bogate în vitamine, minerale, antioxidanți și fibre care contribuie la o bună funcție imunitară și stare generală de sănătate.

Multe fructe sunt bogate în vitamina C, un antioxidant care ajută sistemul imunitar să funcționeze cum trebuie. În plus, unele conțin și antociani, tot din categoria antioxidanților, care le conferă culorile roșu și albastru: afinele, murele, zmeura, căpșunile, coacăzele negre, açai etc. De aceea fructele de pădure sunt foarte bune atunci când suntem bolnavi, deoarece au puternice efecte antiinflamatorii, antivirale și de întărire a sistemului imunitar.

Mai multe studii de laborator și pe animale au arătat că extractele de fructe cu conținut mare de antociani pot împiedica atașarea virusurilor și bacteriilor comune la celule.

În plus, o revizuire a 14 studii în domeniu a concluzionat că suplimentele de flavonoide, un alt tip de antioxidanți care se găsesc în fructe, au redus cu 40% numărul de zile în care oamenii au fost răciți.

Avocado

Avocado este bogat în grăsimi mononesaturate, fibre, vitamine și minerale și constituie un aliment foarte bun de consumat atunci când suntem bolnavi deoarece oferă calorii, vitamine și minerale de care organismul are multă nevoie.

Datorită grăsimilor sănătoase pe care le conține, în special acid oleic (același acid gras benefic aflat și în uleiul de măsline), avocado ar putea contribui la scăderea inflamației în organism, jucând în același timp un rol important în funcția imunitară.

Somonul

Somonul este una dintre cele mai bun surse de proteine atunci când suntem bolnavi. Este ușor de mâncat și plin de proteine de calitate de care organismul are mare nevoie.

Somonul este în mod special bogat în acizi grași omega-3, care au un puternic efect antiinflamator, contribuind la o mai bună funcționare a sistemului imunitar.

De asemenea, somonul conține multe vitamine și minerale, printre care și vitamina D, deficitară în cazul populațiilor situate la latitudini nordice. Vitamina D joacă un rol critic în funcția imunitară.

În concluzie, alimentația adecvată, alături de hidratare și odihnă, este foarte importantă pentru a ne îmbunătății starea și a ne face bine mai repede atunci când suntem bolnavi. Deși niciun aliment, de unul singur, nu ne poate vindeca, consumul alimentelor potrivite poate ajuta la susținerea sistemului imunitar și la ameliorarea simptomelor.