Pentru asigurarea unei mai bune gestiuni financiare în cadrul UE, în proiectul de buget pe 2021-2027 Comisia Europeană a propus implementarea unui mecanism prin care să poată fi restricționat accesul la fonduri europene pentru ţările membre care nu respectă statul de drept. Astfel, cu ajutorul noului instrument propus, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să limiteze accesul la finanţarea din partea UE în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie şi adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă.
„Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acționăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noștri. Mingea este acum în terenul Parlamentului și al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor”, a spus președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, citat de Digi24.ro.
Primele țări vizate ar putea fi Ungaria şi Polonia. Malta se află de asemenea în vizorul Bruxelles-ului, dar e posibil și România, care în ultima vreme a primit mai multe avertismente legate de modificările aduse legilor justiției și codurilor penale.
În luna ianuarie, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans, arătau într-o scrisoare comună că: „Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”.
De asemenea, Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a spus că este „foarte logic” ca, în condiţiile în care este vorba despre banii contribuabililor europeni, „să existe o garanţie privind un sistem judiciar independent şi respectarea statului de drept”.
Pentru a activa suspendarea fondurilor europene către un stat membru care nu respectă statul de drept ar fi suficientă o recomandare din partea Comisiei. Ea ar trebui să fie validată de către statele membre în Consiliu, dar nu cu vot unanim cum este cazul acum.