Alegerile federale canadiene sunt la mai bine de un an distanță însă asupra lor planează posibilitatea unei interferențe rusești, așa cum s-a întâmplat la ultimele scrutine electorale din SUA și din mai multe state europene.
Un avertisment important pentru Canada a fost emis recent de un expert NATO: autoritățile ar trebui să plece de la premisa că Rusia va încerca să se amestece în campania electorală federală de anul viitor. O astfel de interferență ar servi interesele Kremlinului, care dorește să destabilizeze alianța militară nord-atlantică, este de părere Janis Sarts, director la Strategic Communications Centre of Excellence al NATO. Aceasta este o instituție pe care NATO a creat-o în 2014 pentru a combate manipularea și dezinformarea Rusiei, ce s-a întețit în momentul anexării Crimeii. Sediul său este la Riga, în Letonia, și, împreună cu European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats din Finlanda și cu Cyber Defence Centre din Estonia, are ca misiune combaterea războiului cibernetic dus de Rusia.
Posibilele ingerințe rusești în cadrul alegerilor prezidențiale americane din 2016 precum și încercările Kremlinului de a perturba procesele electorale din Germania, Franța, Olanda sau Republica Cehă, trebuie să dea serios de gândit, căci Canada este, în acest context, „o țintă naturală”. Destabilizarea sa ar putea submina coeziunea NATO, este de părere Sarts, și ar putea avea un impact negativ asupra politicilor canadiene în Europa. În plus, ar spori imaginea de dur a lui Putin în interiorul propriei țări.
TRUDEAU, DEJA O ȚINTĂ A TROLILOR RUȘI
Investigația în curs din Statele Unite privind amestecul Rusiei în prezidențialele din 2016 a scos la iveală faptul că primul ministru canadian a fost, la rândul său, ținta „fermelor de troli” aflate în slujba Moscovei, alături de infrastructura petrolieră a țării, în special conducta Keystone XL dintre Canada și SUA. O țintă secundară, considerând volumul mic al postărilor pe Facebook, Twitter sau Instagram care privesc Canada din totalul celor care fac obiectul anchetei conduse de procurorul special Robert Mueller, dar totuși un precedent care trebuie luat în seamă. Mesajele despre Trudeau făceau referire la opiniile sale privind refugiații și musulmanii și la declarațiile sale despre Fidel Castro la decesul acestuia, considerate mult prea laudative la adresa dictatorului cubanez.
CE FACE CANADA?
Cât de pregătită este Canada pentru o astfel de situație? Potrivit oficialilor, Canada monitorizează atent orice amenințări externe, inclusiv cele care ar putea afecta alegerile din 2019, precum și demersurile pe care alte țări le întreprind în raport cu această situație. Guvernul a numit-o pe Karina Gould, ministrul Instituțiilor democratice, responsabilă cu integritatea sistemului electoral canadian și promite ca până la declanșarea campaniei electorale să adopte măsuri care să asigure o mai mare transparență privind finanțarea partidelor politice, a publicităților electorale și a strângerilor de fonduri.
RELAȚIILE CU RUSIA, TENSIONATE
Relațiile dintre Canada și Rusia se află în acest moment la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Canada conduce o forță NATO de 4.000 de militari în Letonia, care are ca scop descurajarea unei posibile agresiuni din partea Rusiei, după anexarea Crimeii în 2014. În noiembrie 2017 Canada a impus sancțiuni împotriva a 30 de oficiali ruşi suspectaţi de legături cu moartea în închisoare a avocatului anticorupţie Serghei Magniţki, la Moscova, în 2009. El fusese închis după ce a dezvăluit fraude fiscale masive. Aceste sancțiuni s-au adăugat celor din 2014, impuse Rusiei pentru anexarea Crimeii şi implicarea în războiul din estul Ucrainei.
La sfârșitul lunii martie 2018, Canada s-a alăturat Casei Albe și mai multor guverne europene anunțând că expulzează patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, în urma otrăvirii cu novicioc a unui fost spion rus și a fiicei acestuia la Londra. La rândul său, Kremlinul i-a interzis ministrului canadian de Externe, Chrystia Freeland, intrarea în Rusia, datorită articolelor despre Putin pe care aceasta le-a publicat pe vremea când era jurnalistă.
Despre ancheta în SUA
FBI-ul, Senatul şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupusele contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi. Ancheta este coordonată de procurorul special Robert Mueller.
Patru foşti angajaţi ai preşedintelui SUA – consilierul pentru securitate naţională Michael Flynn, consilierul pentru politică externă George Papadopoulos, managerul de campanie Paul Manafort şi adjunctul său, Rick Gates – sunt inculpaţi în cadrul acestei investigații. Totodată, Mueller a acuzat 13 persoane și trei companii din Rusia de amestec în procesul politic al SUA, afirmând despre aceștia că au „comunicat cu indivizi asociaţi cu campania lui Trump”.
Inculpaţii sunt acuzaţi de un complot elaborat de compromitere a democratei Hillary Clinton şi promovarea campaniei preşedintelui Trump, prin utilizarea de postări false cu caracter învrăjbitor pe reţelele de socializare şi de reclame achiziţionate în numele unor cetăţeni americani, pe diverse platforme de socializare. Actul de acuzare susţine că obiectivul final al grupului a fost acela de a „semăna discordie în sistemul politic american”. Acuzaţiile mai includ şi conspiraţie, fraudă bancară şi furt agravat de identitate. Răspunsul lui Putin: Rusia nu va extrăda pe niciunul dintre cei 13 cetăţeni ruşi acuzaţi de procurorul special american Robert Mueller.