Situația legată de pandemia de COVID-19 evoluează foarte rapid. Vă prezentăm, în rezumat, o selecție de articole pe acest subiect, un tur de orizont ce oferă o imagine generală a celor mai recente descoperiri științifice, recomandări sau practici clinice din diverse țări ale lumii.

Atragem în același timp atenția asupra faptului că toate informațiile privind COVID-19 sunt susceptibile de a suferi actualizări, pe măsură ce cunoştinţele despre această boală și comportamentul virusului se acumulează. Datele de publicare ale articolelor sunt deci foarte importante. Cele incluse în acest survol au fost publicate în săptămâna încheiată în data de 19 iunie.

Marea Britanie: Dexametazona poate reduce mortalitatea asociată cu COVID-19

Echipa de cercetători care a condus studiul Recovery în Marea Britanie a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că medicamentul numit dexamaetazonă reduce cu o treime decesele la pacienții bolnavi de COVID-19 care sunt pe ventilator și cu o cincime decesele în cazul celor au nevoie de oxigen. Marea Britanie a adăugat două formule farmaceutice a acestui medicamente pe lista celor disponibile pentru COVID-19. Royal Pharmaceutical Society a precizat într-o declarație de ce, în baza acestor rezultate și considerând, a recomandat utilizarea dexametazonei înaintea publicării datelor complete ale studiului și a unei evaluări inter pares a rezultatelor publicate.

CITIȚI ȘI: Dexametazona, un medicament eficace pentru tratamentul cazurilor grave de COVID-19

Franța: StopCovid, o aplicație de trasabilitate a contactelor

Guvernul francez a lansat o aplicație mobilă de identificare a contactelor numită StopCovid. Comisia Națională de Informatică și Libertăți (CNIL) a pus la punct un site web pentru a răspunde întrebărilor din partea publicului privind securitatea și confidențialitatea datelor în raport cu această aplicație. Până în data de 19 iunie, această aplicație a fost descărcată de 1,7 milioane de ori.  

CITIȚI ȘI: Canada: O aplicație mobilă pentru a informa persoanele expuse la COVID-19 va fi disponibilă în curând

Germania: O listă cu zone de risc privind COVID-19

Guvernul german, în colaborare cu Institutul Robert Koch, a creat o listă (link în germană) a zonelor de risc privind COVID-19. Pragul fixat pentru ca o țară să fie clasată la risc este de cel puțin 50 de noi infectări la 100,000 de locuitori, în timpul unei săptămâni. În acest moment lista include peste 100 de țări printre care se numără Suedia (singura din Uniunea Europeană), Republica Moldova, Turcia, Egipt, SUA sau Brazilia. Canada, Australia, Noua Zeelandă sunt printre țările care la ora actuală nu figurează pe lista zonelor de risc.

Spania: Un nou protocol de testare pentru COVID-19

Guvernul spaniol și autoritățile locale au ajuns la o înțelegere privind implementarea unui nou protocol privind testarea pentru COVID-19 (testul PCR). Acest protocol vizează să extindă efectuarea testului de depistare la toate contactele apropiate ale unei persoane infectate. Măsura se aplică indiferent dacă persoana care primește un diagnostic pozitiv dezvoltă sau nu simptome și acoperă o perioadă ce se întinde de la 48 de ore înaintea apariției simptomelor până la izolarea cazului. O persoană care se află la mai puțin de doi metri de un pacient a cărui infecție a fost confirmată sau care călătorește cu acesta în transportul public pe distanțe lungi va necesita o testare pentru COVID-19.

Israel: O mască sanitară ce se dezinfectează cu ajutorul căldurii generate de un încărcător de telefon mobil

O echipă de cercetători din Israel a inventat o mască sanitară reutilizabilă ce poate distruge coronavirusul prin intermediul căldurii generate de curentul electric de la un încărcător de telefon mobil. Procesul de dezinfectare durează aproximativ 30 de minute, timp în care utilizatorii nu trebuie să poarte masca. Aceasta este dotată cu un port USB ce se conectează la o sursă de energie, cum ar fi un încărcător standard de telefon mobil, care încălzeşte un strat interior din fibre de carbon până la o temperatură de 70 de grade Celsius, suficient de ridicată pentru a distruge virușii. Cercetătorii au depus la sfârşitul lunii martie documentația pentru obţinerea unui patent în Statele Unite şi au declarat că poartă negocieri cu sectorul privat pentru comercializarea produsului. Prototipul are aspectul unei măști sanitare standard N95 și ar putea costa cu un dolar mai mult decât un model obişnuit.

Italia: Tulburările de somn, comune în rândul copiilor în timpul perioadei de izolare

Ministerul Sănătăţii din Italia a prezentat un studiu potrivit căruia în perioada de izolare impusă pentru a preveni răspândirea noului coronavirus cei mai mulţi copii au avut probleme cu somnul, au fost anxioşi sau iritabili. Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj la nivel naţional efectuat de spitalul pentru copii Gaslini din Genova pe un eşantion de 6.800 de familii, dintre care 3.251 cu copii. Rezultatele au sugerat că 65% dintre copiii de sub şase ani şi 71% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 6-18 ani au raportat probleme de comportament sau simptome de regresie. Italia a fost una dintre cele mai afectate ţări de noul coronavirus la nivel mondial și prima ţară din Europa care a intrat în carantină la nivel naţional, pe 10 martie. Măsurile de auto-izolare la domiciliu au fost eliminate treptat începând din 4 mai.