Sâmbătă, 22 aprilie, orele 15:30, la Centrul comunitar 6767 Côte-des-Neiges din Montreal, Asociația Scriitorilor de Limbă Română din Quebec prezintă în parteneriat cu Asociația Culturală Română și Comunitatea Moldovenilor din Quebec o dublă lansare de carte: Carmen Doreal cu volumul de poezie „Pe linia vieții” și Eva Halus cu cartea „Cerul meu din Ceres”, o poveste SF destinată copiilor de toate vârstele.
Cărțile ce vor fi prezentate vorbesc despre viață, timp și timpul în mai multe dimensiuni: cea fizică, cea a memoriei și sufletului (metafizică) și timpul viitorului. Autoarele, amândouă poete și pictorițe, au și altceva în comun: pasiunea și misterul unor femei creatoare care privesc lumea cu ochi puri, dar al căror limbaj metaforic cuprinde adâncimi de înțelepciune primordială.
„Pe linia vieții”, cel de-al șaselea volum de poezii semnat de Carmen Doreal și apărut anul trecut la Editura Vatra Veche din Târgu Mureș, „ne întărește credința că pentru autoare poezia este o a doua natură, un mod de a trăi între realitate și vis. Totul pare un joc, o întoarcere în adolescență, o dedublare a personalității dar, după cum ne este transmis mesajul, îl percepem încorporat în cu totul alte conotații, mult mai adânci și mult mai cuprinzătoare”, scrie poetul Adrian Erbiceanu în prefața cărții, cel care de altfel va face prezentarea acestui volum pe 22 aprilie.
Poezia lui Carmen Doreal, citită și comentată și de alți poeți și scriitori români din Canada (Felicia Mihali, Flavia Cosma, Alexandru Cetățeanu) și din România (Daniel Corbu, Ion Cristofor Ionuț Caragea, Veronica Balaj, Aureliu Goci etc), și-a creat un loc aparte în poezia contemporană românească.
„Cerul meu din Ceres”, a treia carte pentru copii de toate vârstele a Evei Halus este o poveste SF a cărei acțiune se petrece în secolul XXIII și în mare parte în grădina unei școli de botanică din Japonia. Cartea ilustrează pasiunea autoarei pentru natura și cultura Japoniei, iar ideile novatoare sunt prezentate într-un stil alegoric, plin de metafore, ce se contrabalansează cu peisajul, pe fundalul frumuseții și perfecțiunii grădinii japoneze. Personajele principale sunt doi copii, Benett – 10 ani, american, și Anteea – 12 ani, japoneză. Ei descoperă o altă civilizație, care în termeni tradiționali, ar fi chiar Raiul.
„Cerul meu din Ceres”, apărută la Editura Inspirescu, Colecția Lumea Enigmelor, în toamna anului trecut, a primit Premiul pentru originalitate din partea editurii.
CITIȚI ȘI: „Voiaj” pe Terra – O evadare în imaginar
Carmen Doreal este pseudonimul poetei şi artistei plastice de origine română Carmen Ţuculescu Poenaru, stabilită din 2001 în Quebec. A publicat în numeroase antologii și reviste literare și este autoarea a șase cărți de poezie, care reprezintă dublul crez artistic al acestei poete-pictorițe: „Vernisajul Iubirii” (Editura Curierul Dunării, București, 1999), „Poeme în culori/Poèmes en couleurs” (Editura Nemesis, Montreal, 2010), „Întâlnire fără argumente” (Editura Fides, Iași, 2013), „Rêves d’emprunt/Vise de împrumut” (Editura Fides, Iași, 2019), „Pe linia vieți” (Editura Vatra Veche, Târgu-Mureș, 2022), „Nunta de fluturi” (Editura Princeps Multimedia, Iași, 2022).
Cu volumul de confesiuni scris în colaborare cu poetul Daniel Corbu, „Viața ca o carte, cartea ca un destin” apărut în 2020 la Editura Princeps Multimedia din Iași, a obținut, în toamna aceluiași an, premiul Cartea Recoltei Literare.
Autoare totodată a peste o sută de lucrări în acrilic și ulei pe pânză, Carmen Doreal a participat la mai multe expoziții de pictură în Europa și în Canada, dintre care patru au fost personale, la galeria Inter-Pallas din Montreal, în 2009 și 2010, şi la Biblioteca Municipală din Deux-Montagnes, orașul în care locuiește, în 2012 și 2016.
Lucrările sale sunt expuse în Europa și în America de Nord, în galerii de artă și colecții particulare.
Este vicepreședinta Asociației Scriitorilor de Limbă Română din Quebec și membră în Asociația Scriitorilor Români din America de Nord, Fundaţia Culturală „Constantin Brâncuși” din România, Académie Internationale des Beaux-Arts du Québec, Cercle des Artistes Peintres et Sculpteurs du Québec şi American Romanian Academy of Arts and Sciences.
Eva Halus a studiat la Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din București și la Universitatea Concordia din Montreal în Design grafic. Cu toate acestea, nu a profesat ca designer, ci s-a îndreptat spre pictură și ilustrație de carte. În 2009, redescoperind comunitatea română din Montreal după 17 ani petrecuți în mediul anglofon, începe să colaboreze la publicația Accent Montreal și nu după mult timp, publică primul său volum de poezie bilingv (română-franceză).
În prezent, Eva Halus este autoarea a 17 cărți de poezie, proză pentru adolescenți și interviuri – cele trei volume de „Convorbiri cu personalități românești din Montreal”, scrise în colaborare cu poeta și prozatoarea Veronica Balaj din Timișoara.
Cărțile sale au fost răsplătite cu premii locale și internaționale, dintre care amintim Premiului Jacques Prévert acordat în 2021 de către Societatea Poeților Francezi, cu sediul la Paris, cărții „Voyage”.
În domeniul artelor plastice, fascinată de natură, Eva Halus pictează cu predilecție peisaje, flori și animale. Între 2015 și 2017 a beneficiat de o bursă oferită de Rezidența Internațională a Artiștilor și Scriitorilor de la Val-David pentru a picta în aer liber pe malul lacurilor din Laurentides, Quebec.
CITIȚI ȘI: Renașterea naturii: Serbarea mărțișorului și expoziție de peisaje semnate de Eva Halus la Consulatul General al României la Montreal
Artista practică de asemenea pictura japoneză pe hârtie de orez, Suiboku, precum și o tehnică de colaj cu hârtie japoneză cu care a ilustrat una din cărțile sale de poezii, „Mirages et réalité”, scrisă împreună cu poetul quebechez David Brême. Oferă ateliere și predă cursuri de Suiboku și colaj cu hârtie japoneză în biblioteci publice, case de cultură și centre de artă.
Eva Halus este membră a Union des écrivaines et des écrivains québécois, Diversité artistique Montréal, League of Canadian Poets, a departamentului de Artă terapeutică non-clinică „Art Hives” de la Universitatea Concordia, American Romanian Academy of Arts and Sciences și a Asociației Internaționale a Jurnaliștilor Români de Pretutindeni. Este, de asemenea, membră corespondentă a Société des poètes français.