În luna mai, asociația La Muse Héritage Musical ne propune o întâlnire cu muzica sud-americană, de la armoniile Anzilor la ritmurile Braziliei, Uruguayului și Venezuelei, trecând prin tangouri și acordurile argentiniene ale Misei Criolla.

Un nou concert marca La Muse Héritage Musical este anunțat în această primăvară: este vorba de Printemps sud-américain, ce va avea loc în data de 6 mai, la Biserica anglicană Saint-Georges din Montreal.

Își vor da concursul soliștii: Luzia Veiga – soprană, Marina Negruță – soprană, Corina Maria Zosim – soprană, Jérémie Domenico – tenor, Jheinsen Montalvo – chitară, Răzvan Bezna – chitară, Alberto Pena Cortes – pian.

Alături de aceștia vor evolua corul La Muse, condus de Ioana German, și orchestra La Muse, din care fac parte: Anastasia Vîrlan (vioară 1), Nadine Guenette (vioară 2), Eva Shahbazian (alto), Veronica Alonso (violoncel), Jheinsen Montalvo (chitară), Răzvan Bezna (chitară), Darko Dimitrijevic (acordeon), Lucie Bouchard (flaut), Catherina Cherrier (percuții).

Ritmuri complexe și instrumente fascinante

Programul concertului cuprinde piese pentru orchestră și piese pentru soliști acompaniați de orchestră, chitară, acordeon, flaut și percuții, semnate de compozitori celebri precum Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Villa-Lobos, Angel Villoldo și alții.

Programul include și Misa Criolla a compozitorului argentinian Ariel Ramírez, o misă pentru soliști, cor și orchestră bazată pe genuri folclorice precum chacarera, carnavalito şi estilo pampeano, cu influenţe şi instrumente din Munţii Anzi.

Sopranele Marina Negruță, o prezență nelipsită din concertele La Muse, și Luzia Veiga, care colaborează cu asociația La Muse din 2017, vor interpreta această piesă alături de corul și orchestra La Muse. În cadrul orchestrei, Jheinsen Montalvo va cânta la charango, un instrument muzical asemănător chitarei, specific populațiilor autohtone din regiunea Anzilor.   

„Ai în ochi patimi dulci și luciri de păcat”

Ați recunoscut poate în titlul de mai sus versurile bine-cunoscutului șlagăr Zaraza.       

Zaraza este titlul unui tango compus în 1929 de compozitorul argentiniano-uruguayan Benjamin Tagle Lara. Piesa a devenit celebră în România în perioada interbelică – ani în care muzica sud-americană a luat o mare amploare la noi – în interpretarea lui Cristian Vasile, pe versurile lui Ion Pribeagu. Generații întregi au fredonat-o apoi, grație interpretărilor unor cântăreți precum Gică Petrescu, Nicolae Nițescu, Alexandru Arșinel sau Corina Chiriac, însă varianta lui Cristian Vasile și Ion Pribeagu este cea care a devenit un simbol al muzicii ușoare românești.

Zaraza face parte din programul concertului Printemps sud-américain și va fi interpretată de soprana Corina Maria Zosim, cea care în toamna trecută s-a făcut remarcată într-o altă producție La Muse Héritage Musical, opereta Crai nou, în care a urcat pe scenă în rolul Anicăi.

Printemps sud-américain
Sâmbătă, 6 mai 2023, orele 19:00
Biserica anglicană Saint-Georges (metrou Bonaventure)
1001 Av. des Canadiens-de-Montréal, Montreal, H3B 3B3
Bilete: 25$/persoană în pre-vânzare; 35$ la ușă
Disponibile pe: Eventbrite „Printemps Sud-Américain”
Rezervări: 450-541-1959

Ioana German.

La Muse

Asociația La Muse Héritage Musical poartă amprenta Ioanei German, descendentă a familiei Mureşianu, o familie de intelectuali români foarte cunoscută şi apreciată, care cuprinde mai multe generaţii de muzicieni, jurnaliști şi istorici.

Înființată în 2008, această asociație are ca scop promovarea muzicii culte, în special a muzicii clasice românești și a excelenței în muzică, sprijinirea talentelor locale și atragerea unui public cât mai numeros și divers către sălile de concert. În acest scop, asociația colaborează atât cu artiști români, cât și canadieni, pe care îi promovează în cadrul evenimentelor sale.

Un an mai târziu, în 2009, Ioana German a creat și corul La Muse, un ansamblu muzical de prim rang, care reunește coriști de diferite origini și culturi ce au în comun pasiunea pentru limbajul universal al omenirii – muzica. Numele acestui cor este inspirat de titlul primei reviste muzicale românești, Musa Română, publicată în 1888 de către compozitorul Iacob Mureșianu, străbunic al Ioanei German.