Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura duminică, 26 mai 2019. Mai jos, prevederile legale aplicabile acestor alegeri.

În urma votului care va avea loc între 23 și 26 mai 2019 vor fi aleși deputații ce vor reprezenta cetățenii țărilor membre UE în Parlamentul European până în 2024. România, unde urnele se deschid duminică, 26 mai, va trimite la Strasbourg 33 de eurodeputați, cu unul în plus față de legislatura precedentă. Acesta deoarece 27 din cele 73 de locuri ale UK ce vor rămâne vacante după Brexit vor fi împărțite între statele membre subreprezentate. Restul de 46 vor fi puse într-o rezervă, fiind păstrate pentru viitoarele extinderi ale Uniunii.

Lista candidaților români, atât cei independenți cât și cei din partea partidelor politice, poate fi consultată aici.

CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI
Au drept de vot cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii şi alienaţii mintal puşi sub interdicţie şi persoanele care, în ziua alegerilor, sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cetățenii români care au domiciliul sau reședința în Canada sau care se află ocazional aici pot vota cu unul din următoarele acte românești valabile: pașaportul, cartea de identitate sau buletinul de identitate.
■ NU se poate vota cu acte de identitate sau documente de călătorie al căror termen de valabilitate a expirat;
■ NU se poate vota cu pașaportul sau acte de identitate emise de autorități străine (canadiene sau altele);
■ NU se poate vota pe baza titlului de călătorie;
■ NU se utilizează cărțile de alegător;
■ NU se poate vota prin corespondență;
■ NU se utilizează urna mobilă.

CITIȚI ȘI: Precizări privind ETIAS pentru românii și moldovenii care trăiesc în Canada

Cetățenii români care votează la secțiile organizate în străinătate sunt înscriși în listele electorale suplimentare. La aceste alegeri se va utiliza Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În total, în diasporă vor fi organizate 441 de secții de votare (lista completă aici), 147 în plus față de numărul celor de la alegerile prezidențiale din 2014. La Montreal votul se va desfășura, ca de obicei, la Consulatul General al României (secția de votare nr. 46), 1010 Sherbrooke Ouest, birou 610, H3A 2R7. Alte secții de votare pe teritoriul Canadei vor fi organizate după cum urmează:
■ Secția de votare nr. 42 – sediul Ambasadei României în Canada – 655 Rideau Street, Ottawa, ON, K1N 6A3;
■ Secția de votare nr. 43 – Dieppe/Moncton, Pavillon Rotary, Parc Rotary St. Anselme, Dippe, NB, E1A 0K2;
■ Secția de votare nr. 44 – Calgary, 1015-73rd Avenue SW, Calgary, AB, T2V 0R9;
■ Secția de votare nr. 45 – sediul Consulatului General al României în Vancouver, 555 Burrard Street, Suite 855, Vancouver, BC, V7X 1M8;
■ Secția de votare nr. 47 – sediul Consulatului General al României la Toronto, 789 Don Mills Road, Unit 501, Toronto, ON, M3C 1T5.

Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ore locale. Alegătorii care la ora 21.00 se află în sala în care se votează pot să își exercite dreptul de vot.

CE REPREZINTĂ VOTUL LA ALEGERILE PARLAMENTARE EUROPENE?
Votul la alegerile europene înseamnă un punct de vedere exprimat cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii cinci ani în materie de comerț internațional, securitate, protecția consumatorilor, combaterea schimbărilor climatice și creșterea economică.

Dacă doriți să aflați mai multe despre ce a făcut Uniunea Europeană pentru România consultați: what-europe-does-for-me.eu – informațiile sunt disponibile în limba română. Veți găsi exemple de inițiative și de proiecte sprijinite de UE în fiecare județ al țării, precum și impactul pe care UE îl are în viața românilor în ceea ce privește sănătatea, educația, locurile de muncă, drepturile și libertățile, familia, economiile etc. 

CITIȚI ȘI:
Tot ce trebuie să știți despre referendumul pe tema justiției