„Vibrațiile”, pentru cine știe ce motiv obscur, sunt la modă în teoriile „new age” și medicina alternativă. Ideea este inspirată din știință, căci, într-adevăr, totul vibrează în univers, dar cum este cazul de cele mai multe ori, aceasta este distorsionată prin golirea de sensul original și adăugarea de noi sensuri, pentru ca în final să avem un cu totul alt concept. Așadar, ce înseamnă că totul vibrează în univers?
Una dintre opiniile ce poate fi auzită recent cu privire la noul coronavirus este aceea că dacă nu ai „frecvența vibrațională” necesară pentru a „găzdui” virusului, nu ai cum să fii afectat. Și, desigur, cei pricepuți în a-și controla această frecvență nu trebuie să poarte măști și să ia alte măsuri de protecție, pentru că ei „luptă” cu „vibrațiile” potrivite.
Ce înseamnă o vibrație?
O vibrație este, la modul generic, o deformare periodică a unui mediu.
Vibrațiile clopotului. Un exemplu simplu de ilustrare a vibrațiilor este un clopot (al bisericii). Atunci când lovești în clopot, metalul clopotului se deformează ușor și vibrează. Vibrațiile metalului din care este construit clopotul se transferă către aerul din jur, care, la rându-i vibrează; masa de aer este comprimată periodic, pe măsură ce metalul vibrează. Aceste vibrații ale masei de aer se transferă în toate direcțiile în aer și ajung la urechea ta, unde există un fel de membrană (timpanul) care și ea vibrează. În felul acesta spunem că „auzim bătăile clopotului”. Dacă am scoate aerul din această „ecuație”, clopotul va vibra în continuare, că nu are de ales dacă-l lovim, dar nu vom mai auzi nimic, căci sunetul depinde de aer în acest caz.
Vibrațiile Terrei. Nu vom vorbi despre rezonanța Schumann și alte idei asemănătoare. Pământul vibrează pentru că nu este un corp perfect rigid.
Continuarea articolului pe Scientia.ro.
Scientia.ro este un site de popularizare a științei și de demontare a miturilor pseudoștiințifice. Scientia.ro prezintă zilnic articole și știri, are o secțiune de bloguri și una destinată întrebărilor din partea cititorilor. Cei care doresc să sprijine acest demers de transmitere a informației științifice pot dona la: www.scientia.ro.