Cum putem combina plantele medicinale și anumite obiceiuri de viață ca să obținem o sănătate optimă? Socrate spunea cândva: „există o singură binefacere, cunoașterea, și un singur rău, ignoranța”. Această afirmație ar putea fi motto-ul acțiunilor noastre, în special când este vorba de sănătate.

Mulți dintre noi nu știm cum să ne menținem sănătatea, iar atunci când ne îmbolnăvim nu reușim să înțelegem de unde poate veni vindecarea. Natura ne-a dotat cu un minunat sistem imunitar, iar plantele medicinale pot constitui un instrument terapeutic util, deoarece fitoterapia este o disciplină medicală bazată pe botanică, chimie, farmacologie și nenumărate cercetări științifice.

Prevenire și intervenție

Multe studii demonstrează că nu ereditatea este cea care provoacă cele mai multe îmbolnăviri, ci mai degrabă stilul nostru de viață. Prevenirea bolilor include mai multe etape printre care: alimentația, somnul, exercițiile și plantele medicinale.

Unul din lucrurile principale în prevenire este observația și, fără să devenim obsesivi, trebuie să identificăm dacă anumite alimente sau acțiuni care fac parte din stilul nostru de viață ne aduc stare de bine sau de disconfort. În stările de disconfort este bine să intervenim, să modificăm și să aducem cât mai mult confort.

Plantele medicinale și prevenirea bolilor

Plantele medicinale pot avea o deosebită utilitate. Multe dintre le folosim frecvent în alimentație, ele aducând un plus sănătății noastre: cimbrul, busuiocul, feniculul, urzica, hreanul, curcuma și altele. În ultimii ani mai multe cercetări au arătat o potențială acțiune hepatoprotectoare, hipoglicemiantă, antioxidantă și antiinflamatoare a curcumei (Curcuma longa, fam. Zingiberaceae).

Un alt pas important ar fi să folosim aceste plante și sub formă de ceaiuri, limonade, macerate, sucuri sau extern sub formă de cataplasme, unguente, supozitoare sau uleiuri medicinale. Băile cu plante pot fi foarte utile în problemele de piele sau chiar în unele afecțiuni interne. De asemenea, inhalațiile, oțeturile medicinale, gargarismele, badijonajele fac parte din categoria terapiilor care pot fi folositoare în păstrarea sănătății.

Atât teoretic cât și practic, terapiile naturale asociate unui stil de viață echilibrat vor putea preveni scăderea rezistenței organismului la agresiunile care-l pot duce către îmbolnăvire. Pentru a profita pe deplin de efectele medicinale ale plantelor, vă invit să le utilizați cât de des posibil pentru că sunt aliați puternici ai sănătății noastre.

Atenție însă, deoarece plantele medicinale pot interacționa cu diverse medicamente, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a evita potențiale efecte adverse.

CITIȚI ȘI:

Plantele medicinale nutritive
Somnul și aliații săi naturali
Mituri despre ceaiul verde