Vine un timp când este bine să ne amintim că uneori lucrurile simple sunt cele mai benefice. Frigul, zilele gri și lipsa luminii, stresul cotidian, răcelile și alte inconveniente pot aduce un dezechilibru important corpului nostru.

Ca întotdeauna, plantele medicinale ne oferă nenumărate posibilități pentru întreținerea sănătății. Plantele medicinale, indiferent de partea pe care o utilizăm, au un conținut ridicat de molecule fitochimice, vitamine, minerale, polifenoli, carotenoide, clorofilă etc. și pot fi comparate foarte ușor cu elementele nutritive din fructe și legume. Alături de acestea, plantele medicinale ne vor optimiza nutriția și ne vor oferi o sănătate optimă.

Infuziile nutritive

Apa este unul dintre cei mai interesanți solvenți pe care putem să-i folosim pentru a extrage mineralele și vitaminele hidrosolubile din plantele medicinale. Pentru aceasta, plantele trebuie lăsate la infuzat 10 minute. În general, folosim 5 g de plante mărunțite la 250 ml apă. În cazul plantelor nutritive putem folosi mai mult. Ceea ce rezultă este o infuzie profund nutritivă, care devine astfel un veritabil tratament terapeutic. Ceea ce contează cel mai mult este să ne descoperim organismul și să observăm cum lucrează plantele pentru corpul nostru.

Sunt situații când nu căutăm neapărat un efect terapeutic, când important este să ne hrănim corpul, să includem cât de mult posibil plantele medicinale în rutina noastră zilnică și să diversificăm alimentele pe care le consumăm.

Ce plante folosim?

În lumea plantelor medicinale găsim foarte multe plante nutritive. Obiectivul principal este de a furniza corpului nutrienții necesari și de a diversifica gama lor. Iată o selecție de câteva plante care pot fi utilizate frecvent:

Algele sunt foarte bogate în oligoelemente, revigorează metabolismul, sunt puternic antioxidante, contribuie la regenerarea celulară, măresc vitalitatea organelor și contribuie la susținerea sănătății organismului.

  Urzica (Urtica dioica) este un tonic general, o plantă alcalină excelentă pentru recuperarea energiei și pentru a mări rezistența la stres.

● Ovăzul (Avena sativa) – profund nutritiv, tonic de sistem nervos, regenerează și liniștește.

● Zmeurul (Rubus idaeus) – plantă foarte nutritivă care ameliorează calitatea sângelui, prietenă a intestinului.

● Trifoiul roșu (Trifolium pretense) – întărește imunitatea și ajută în bolile de piele și poate reduce riscurile pentru anumite tipuri de cancer.

Atenție însă, deoarece plantele medicinale pot interacționa cu diverse medicamente, vă sfătuim să cereți avizul medicului de familie, farmacistului sau terapeutului înainte de a începe orice cură naturistă, pentru a evita potențiale efecte adverse.

CITIȚI ȘI:

Mituri despre ceaiul verde
Canabis: Riscuri și beneficii. Ce spune știința?
Ce înseamnă un produs certificat organic în Canada?