În luna octombrie 2018, cercetătoarea Cătălina Curceanu a fost decorată de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea ştiinţifică”, pentru contibuția sa importantă în domeniul ştiinţelor exacte și pentru dăruirea și profesionalismul cu care s-a impus în elita cercetării internaţionale de profil.

Strălucita sa carieră abundă în importante premii și distincții: în septembrie, dr. Curceanu a obținut premiul „Distinguished Sir Thomas Lyle Fellowship”, ca urmare a colaborării pe care a inițiat-o cu Universitatea din Melbourne, una dintre cele mai prestigioase din Australia și din lume, în cadrul unor experimente pentru studiul mecanicii cuantice în noul laborator subteran de la Stawell, Australia.

În iunie, ea s-a aflat pe lista românilor premiați în cadrul Galei „100 pentru Centenar”, organizată de Ministerul Românilor de Pretutindeni.

  CITIȚI ȘI: Dr. Cătălina Curceanu, laureată a Galei „100 pentru Centenar”

Menționăm, de asemenea, „Emmy Noether Distinction for Women in Physics”, premiul Visiting International Scholar Awards (VISAs) și premiul „Tusculanae Scientiae” ediția 2017.

  CITIȚI ȘI: O nouă distincție pentru cercetătoarea Cătălina Curceanu

Dr. Curceanu este prim-cercetător în fizică experimentală la Institutul Național de Fizică Nucleară (INFN) – Laboratori Nazionali di Frascati (Roma). Ea conduce un grup de 20 de cercetători în domeniul fizicii hadronilor și fizicii nucleare. A coordonat grupul INFN-LNF în cadrul experimentului DEAR, este responsabilă națională pentru experimentul SIDDHARTA și purtător de cuvânt al colaborării internaționale VIP (experiment la Laboratoarele Gran Sasso, Italia).

  CITIȚI ȘI: Un nou premiu prestigios pentru cercetătoarea Cătălina Curceanu

În paralel cu munca de cercetare, ea organizează numeroase conferințe internaționale și colaborează cu o serie de reviste și ziare în scopul popularizării științei. Printre acestea se află și Accent Montreal, unde dr. Curceanu contribuie la rubrica de Știință & Tehnologie din august 2010.