■ Aproape una din zece nașteri din România are ca protagonistă o adolescentă, conform datelor Eurostat, care plasează România pe primul loc în Europa în topul țărilor cu cele mai multe mame minore. Această tristă realitate este o consecinţă a lipsei educaţiei sexuale şi a măsurilor de prevenţie, a culturii sexiste din România și a lipsei de respect pentru femei, spun specialiștii.
■ România este ţara cu cei mai mulţi elevi din Uniunea Europeană care abandonează şcoala. Doi din zece elevi ajung să renunţe la şcoală. Cei mai mulţi sunt de la ţară şi provin din familii sărace. În plus, conform Centrului de Evaluare şi Analize Educaționale, circa 40% din elevii actuali sunt analfabeți funcționali, adică nu sunt capabili să facă raționamente elementare și nu ştiu să folosească operațiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi.
■ România este pe primul loc la numărul infecțiilor rezistente la antibiotice, pe care pacienții le iau din spitale, potrivit unui clasament realizat de Health Consumer PowerHouse. Principalele motive pentru numărul alarmant de infecții intraspitalicești: condițiile mizere din unele spitale, clădirile vechi în care funcționează unitățile medicale, dezinfectarea insuficientă și ineficientă a instrumentarului medical.
■ Conform aceluiași raport citat mai sus, România se află pe primul loc în topul european al mortalității infantile: din 1000 de nou-născuți, 8 mor în primul an de viață. Această statistică înfricoșătoare are în spate mai multe cauze ce ar putea fi controlate: lipsa informării gravidelor, numărul mare de femei care nu merg la niciun control medical pe parcursul sarcinii, accesul dificil la servicii medicale, în special în zonele rurale.
■ România nu are la ora actuală un spital pentru copiii bolnavi de cancer. Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, fondatoarele asociației Dăruiește Viață, și-au pus în gând construirea unui astfel de spital. În luna august, s-a turnat jumătate din fundația clădirii de 12.000 mp, cu bani proveniți exclusiv din donații private. Valoarea totală a construcției este de 12 milioane de euro, proiectul având nevoie în continuare de bani pentru a fi finalizat. Potrivit asociației Dăruiește Viața, statul român nu numai că nu a contribuit, dar a modificat codul fiscal limitând accesul ONG-urilor la sponsorizările pe care le pot deduce microîntreprinderile.
■ Referendumul „pentru familie” costă statul român 163,712 milioane de lei, adică mai bine de 35 milioane de euro.