CÂND VA AVEA LOC?
Deși legea actuală prevede o singură zi pentru desfășurarea unui referendum, duminica, Guvernul PSD a hotărât, prin ordonanță de urgență, să modifice legea pentru ca acesta să aibă loc pe durata a două zile, 6 și 7 octombrie. Motivul: teama de a nu îndeplini cvorumul de prezență necesar pentru validarea referendumului.

CE SE URMĂREȘTE?
Românii sunt așteptați la vot în aceste două zile pentru a decide schimbarea art. 48 din Constituție. Iată textul acestui articol, alineatul I: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Asociația Coaliția pentru Familie, inițiatoarea referendumului, dorește ca acest articol să fie modificat pentru a stipula că: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie.” Se urmărește deci înlocuirea cuvântului „soți” cu „un bărbat și o femeie”.

CARE SUNT CONDIȚIILE DE VALIDARE?
Legea referendumului (3/2000) a fost modificată de PSD în decembrie 2013, ca urmare a eșecului consultării populare din 2012 ce urmărea suspendarea președintelui Băsescu. La acea vreme, pentru ca un referendum să fie validat, cota de participare la vot trebuia să fie de 50% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale. În urma modificărilor operate de PSD acest prag a fost coborât la 30%.

Concret, iată ce prevede legea la ora actuală în termeni de condiții de validare a unui referendum:
■ Prezența la vot a 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale
■ Minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”, opțiunile valabil exprimate calculându-se excluzând voturile nule).
Cele două condiții trebuie îndeplinite cumulativ.

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de 18.917.495. Cu alte cuvinte, pentru a fi validat la referendum ar trebui să se prezinte minimum 5.675.249 de alegători (adică 30%). Cei care merg la urne și votează „nu” sau își anulează votul contribuie direct la atingerea pragului minim, o miză crucială la orice referendum.

NEPREZENTAREA LA URNE ESTE O MANIFESTARE A UNEI OPINII POLITICE
Așa cum a admis și Curtea Constituțională a României după referendumul din 2012 (Hotărârea Nr.3 din 2 august 2012) este legitim să considerăm că în cazul acestui tip de consultare populară, neprezentarea la urne echivalează cu manifestarea unei opinii politice: „Exprimarea unei opţiuni politice poate avea loc nu numai prin participarea la referendum, ci şi chiar prin neparticiparea la acesta mai ales în situaţiile în care legislaţia relevantă impune un anumit cvorum de participare.”

NICIUN EFECT JURIDIC
Referendumul nu va produce efecte juridice, întrucât, chiar și cu textul actual, căsătoria între persoane de același sex nu este permisă. Articolul 258 alin (4) din Codul Civil spune că „prin soţi se înţelege bărbatul şi femeia uniți prin căsătorie”, iar art. 259 alin (1) stipulează următoarele: „Căsătoria este uniunea liber consimțită dintre un bărbat și o femeie, încheiată în condițiile legii.” Din punct de vedere juridic deci, acest referendum este inutil.

163,712 MILIOANE DE LEI
Aceasta este costul total al organizării referendumului.

CITIȚI ȘI: România anului 2018 în șase statistici