Quebecul nu este singura regiune din lume care experimentează o caniculă în aceste zile. La sfârșitul săptămânii, un record de temperatura s-a înregistrat în orașul rus Verhoiansk, din Siberia Orientală, termometrele indicând 38 de grade Celsius.

Acest oraș de 1.300 de locuitori este situat deasupra Cercului polar arctic, la aproximativ 4.660 de kilometri nord-est de Moscova. Alături de Oymyakon, Verhoiansk este cunoscut drept cel mai friguros loc de pe planetă, unde temperaturile pot coborî sub valoarea de minus 67 de grade Celsius.

Serviciul meteorologic din Iacuţia, regiunea unde sunt situate aceste două „capitale ale frigului” din lume, a precizat că în această parte a Siberiei valorile de temperatură pot ajunge până la 30 de grade Celsius în timpul verii, însă această situaţie se manifestă în mod normal în iulie, nu în iunie.

Potrivit meteorologului CBC Jeff Berardelli, astfel de temperaturi de 38°C erau așteptate în jurul anului 2100, nu 80 de ani mai devreme.

Spre comparație, meteorologul a afirmat că orașul Miami din Florida a atins oficial 38 de grade Celsius doar o singură dată în istoria sa.

Acest record survine după ce Serviciului european pentru schimbări climatice Copernicus a declarat luna mai 2020 cea mai caldă lună mai înregistrată pe planetă. Cele mai ridicate temperaturi în comparație cu cele normale s-au înregistrat luna trecută în Siberia, cu aproape 10°C peste normal.

CITIȚI ȘI:

Mai 2020, cea mai caldă lună mai înregistrată vreodată