Situația legată de pandemia de COVID-19 evoluează foarte rapid. Vă prezentăm, în rezumat, o selecție de articole pe acest subiect, un tur de orizont ce oferă o imagine generală a celor mai recente descoperiri științifice, recomandări, practici clinice și măsuri administrative și politice din diverse țări ale lumii.

Atragem în același timp atenția asupra faptului că toate informațiile privind COVID-19 sunt susceptibile de a suferi actualizări, pe măsură ce cunoştinţele despre această boală și comportamentul virusului se acumulează. Datele de publicare ale articolelor sunt deci foarte importante. Cele incluse în acest survol au fost publicate în săptămâna încheiată pe 21 august.

Canada: Compania americană 3M va produce măști N95 în Ontario

Guvernul federal și cel provincial din Ontario au convins gigantul 3M să fabrice măști N95 la uzina sa din Brockville, Ontario. Acest lucru va permite Canadei să își sporească aprovizionarea cu echipamente individuale de protecție. De la începutul pandemiei, acest tip de mască este destinat cu prioritate personalului medical din prima linie și lucrătorilor esențiali.
Ottawa, Toronto și 3M vor asuma în mod egal o investiție financiară de cel puțin 70 de milioane de dolari pentru ca până în 2021 capacitatea de producție a uzinei să crească, cu scopul de a produce măști. În același timp, Canada și 3M au încheiat acorduri pe termen lung privind achiziționarea de măști. Odată operațională, fabrica va produce și furniza 25 de milioane de măști N95 guvernului federal și 25 de milioane provinciei Ontario, în timp ce o altă porțiune din producție va fi destinată pieței internaționale, potrivit premierului Trudeau.
Pandemia a expus în mod acut nivelul de dependență al Canadei față de țări precum China și SUA privind echipamentele medicale esențiale, Ottawa promițând să consolideze lanțul național de aprovizionare în această privință. Înțelegerea cu 3M face parte din această strategie.

CITIȚI ȘI: Eforturile diplomației canadiene au dat roade. Compania 3M va continua exporturile de măști N95 în Canada

SUA: Virus viabil în aer, descoperit la circa 5 metri de un pacient – Studiu

Unul din aspectele încă neclare ale pandemiei este posibilitatea transmiterii virusului SARS-CoV-2 prin aerosoli. Aerosolii sunt particule foarte fine expulzate prin tuse, strănut, vorbit sau cântat care rămân în suspensie în aer. O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Florida a condus un studiu în acest sens, determinând prezenţa în aer a unui virus SARS-CoV-2 viabil într-o încăpere de spital, la circa cinci metri distanţă de un pacient infectat. Virus viabil înseamnă că acesta poate infecta alte persoane. Pentru a ajunge la această concluzie cercetătorii au analizat mostre din aerul încăperii unde erau internaţi doi pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, unul dintre ei având o infecţie respiratorie activă. Secvenţa genomului tulpinei virusului SARS-CoV-2 izolată din mostre a fost identică cu cea izolată de la pacientul cu infecţia activă. Autorii studiului consideră că este nevoie de mai multă claritate cu privire la măsurile de control a aerosolilor, mai ales în spaţiile închise, unde păstrarea distanţei de doi metri ar putea fi insuficientă, putând crea de asemenea o falsă senzaţie de siguranţă.

SUA: Remdesivir are efecte minime în cazul formelor moderate de COVID-19 – Studiu

Remdesivir, medicament antiviral produs de Gilead Sciences Inc., este folosit în prezent în prima linie a luptei împotriva pandemiei. El a primit o autorizaţie de utilizare de urgenţă în SUA și în alte țări ale lumii, inclusiv în Canada și Uniunea Europeană, reducând timpul de vindecare a bolnavilor de COVID-19 spitalizați.
Un nou studiu realizat de Gilead și publicat în American Medical Association arată că pacienţii cu forme moderate ale bolii care au fost trataţi cu acest medicament antiviral timp de 5 zile au avut o şansă semnificativ mai mare de îmbunătăţire a stării de sănătate decât pacienţii din grupul martor, care au primit un tratament standard. Totuși, continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital.

CITIȚI ȘI: Remdesivir: Un studiu detaliat confirmă eficacitatea modestă a acestui medicament antiviral contra COVID-19

SUA: Copiii pot avea un rol mai mare în răspândirea COVID-19 decât se credea – Studiu

Copiii pot fi „purtători ascunşi” ai coronavirusului, putând contribui mai mult decât se credea la răspândirea acestuia, potrivit unui studiu desfăşurat în două spitale din statul american Massachusetts şi publicat în revista ştiinţifică Journal of Pediatrics. O constatare surprinzătoare a acestui studiu: încărcăturile virale cu SARS-CoV-2 ale adulţilor internaţi în stare gravă sunt „semnificativ mai mici” faţă de cele ale unui „copil sănătos”, adică infectat, dar asimptomatic. Prin urmare, deşi copiii infectaţi cu COVID-19 nu sunt predispuşi la manifestări clinice la fel de grave ca ale adulţilor, ca purtători asimptomatici sau cu puţine simptome ei pot răspândi virusul. Autorii studiului atrag astfel atenția că trebuie ţinut cont de acest lucru în etapele de redeschidere a şcolilor, copiii putând să aducă virusul de la şcoală la ei acasă. Situația poate deveni problematică în cazul familiilor din grupurile socio-economice lovite cel mai dur de pandemie şi a familiilor în care copiii convieţuiesc alături de vârstnici.

CITIȚI ȘI: Școlile în Quebec: Masca obligatorie începând din clasa a V-a primară

OMS: Pandemia poate fi gestionată în Europa fără a închide viaţa socială în ansamblul său

Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) este de părere că datorită pregătirii autorităţilor şi cunoştinţelor acumulate în ultimele luni, Europa se află acum într-o poziție mult mai bună pentru a ataca coronavirusul fără a închide viața socială. De două luni, Europa asistă la o creştere continuă a numărului de cazuri: în prima săptămâna din august s-au înregistrat 40.000 de cazuri suplimentare comparativ cu perioada similară din iunie, când numărul lor era la cel mai scăzut nivel. Tinerii, care au tendinţa să contracteze infecţii mai puţin grave şi înregistrează, prin urmare, o mortalitate mai scăzută, sunt parţial la originea acestei înmulţiri a cazurilor. Cu toate acestea, nivelul îmbolnăvirilor este departe de cel din februarie, directorul pe Europa al OMS, Hans Kluge, afirmând că acum „ştim cum să luăm ca ţintă mai degrabă virusul, şi nu societatea.” În afară de respectarea măsurilor de protecţie şi de distanţare și a strategiilor naționale de depistare şi monitorizare, OMS recomandă adoptarea de măsuri locale în momentul în care apar focare. Zona Europa a OMS, care se întinde de la Atlantic până la Pacific, cuprinde 55 de ţări (inclusiv Rusia) și numără aproape patru milioane de cazuri oficiale şi 215.000 de decese legate de virus, conform sistemului de monitorizare al organizaţiei.

CITIȚI ȘI:

● COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 14 august
● COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 7 august
● COVID-19: Tur de orizont al săptămânii încheiate pe 31 iulie