Evenimentele meteorologice extreme produc pagube de miliarde de dolari pe an și deplasează populații întregi, temporar sau permanent. În rândul acestor populații, între 2016 și 2021, s-au aflat cel puțin 43 de milioane de copii, potrivit unei noi estimări citate de Agence Science-Presse.

„Deși legătura dintre schimbările climatice și deplasarea [unei populații] este complexă, este mai clar ca niciodată că tiparele de deplasare se transformă din cauza climei”, se arată într-un raport publicat recent de UNICEF (Fondul Națiunilor Unite pentru Copii).

Din cei 43 de milioane de copii strămutați, 41 au fost din cauza inundațiilor și furtunilor – o tendință ce nu poate decât să crească pe termen scurt și mediu, în special în zonele predispuse la inundații, aflate în preajma unor cursuri de apă importante.

Mai mult de jumătate (23 de milioane) dintre acești copii se află în China, India și Filipine. Dar și alte țări, cu populații mai mici, au fost foarte afectate: Dominica, de exemplu, o țară insulară de 754 km2 situată în Antile, a avut 76% din populația sa sub 18 ani strămutată între 2016 și 2021 din cauza furtunilor.

Raportul UNICEF este primul care prezintă o astfel de estimare. Copiii sunt adesea „invizibili” din punct de vedere statistic, explică UNICEF, deoarece datele privind persoanele deplasate sunt foarte rar defalcate pe grupe de vârstă.

O distincție trebuie însă făcută între persoanele evacuate în mod preventiv de cele evacuate în urma unui dezastru natural – distincție care s-ar putea dovedi esențială pentru a spori, pe viitor, proporția evacuărilor preventive și a o reduce pe cea a evacuărilor care survin numai după ce un dezastru a făcut pagube importante și a răpit vieți.      

CITIȚI ȘI:

Criza climatică este și o criză de sănătate