Datele științifice de până acum sugerează că noul coronavirus rezistă foarte bine la îngheț.
Studii asupra altor coronaviruși au arătat că aceștia pot supraviețui până la doi ani la -20ºC. Mai mult, ei rezistă și la mai multe cicluri de congelare/decongelare. Ne putem aștepta ca SARS-CoV-2 să se comporte la fel, chiar dacă în acest moment literatura științifică nu poate oferi un răspuns definitiv.
Și temperaturile frigiderelor (4ºC) sunt favorabile coronavirușilor. Cel care cauzează Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) rămâne viabil timp de 72 de ore la o astfel de temperatură.
Este important de subliniat însă că virușii nu se pot multiplica în afara corpului unei gazde și acesta este motivul pentru care îi vedem adesea definiți la frontiera dintre materia inertă și materia vie. Totuși, congelați, anumiți viruși devin imortali. În 2014, un virus înghețat în permafrostul siberian timp de 30.000 de ani, odată dezghețat în laborator, a infectat cultura de amibe aflată în aceeași mostră. Din fericire, acest virus nu poate infecta oamenii sau animalele, ci doar un anumit tip de amibă, numit Acanthamoeba. Cercetătorii avertizează că alţi viruși periculoși ar putea supravieţui în permafrost, putând fi dezghețați în urma încălzirii globale.