O explicație terifiantă a motivului pentru care nu avem niciun semn privind existența vieții inteligente în afara Terrei.

Dacă Universul este atât de mare, iar probabilitatea existenței unor planete capabile să susţină viața este uriașă, de ce nu am găsit vreo dovadă privind existenţa vreunei civilizații extraterestre? Aceasta este întrebarea pe care fizicianul italian Enrico Fermi și-a pus-o acum mai bine de șapte decenii, iar de atunci contradicția dintre probabilitatea ca viața să existe și pe alte planete și lipsa dovezilor legate de existenţa ei poartă numele de Paradoxul lui Fermi. 

Multiple răspunsuri speculative au fost oferite la acest paradox, de la unele inofensive, la altele terifiante. Unele spun că viața în Univers este mult mai rară decât credem, altele sugerează că dezvoltarea inteligenței este mai anevoioasă decât ne-am putea aştepta sau că majoritatea civilizațiilor se autodistrug înainte de a putea stabili vreun contact.

Avem, de asemenea, și Ipoteza grădinii zoologice, conform căreia extratereștrii știu că existăm, însă evită în mod deliberat interacțiunea cu noi. Potrivit acestei ipoteze, extratereștrii ar considera Pământul ca o grădină zoologică, așa cum și noi consacrăm suprafețe întregi ca rezervații naturale. Ei ne lasă să evoluăm în ritmul nostru, urmărindu-ne parcursul, așa cum și noi o facem cu animalele dintr-o rezervație naturală/grădină zoologică – sau cu triburi necontactate din zone greu accesibile ale planetei noastre.

CITIȚI ȘI: De ce nu ne-au contactat extratereștrii? Ipoteza grădinii zoologice

O altă ipoteză este cea a „pădurii întunecate”, care ne spune că dacă Universul este plin de extratereștrii, ar trebui să ne rugăm să nu-i întâlnim vreodată. Ea a fost introdusă în romanul SF „The Dark Forest” al lui Liu Cixin, apărut în 2008.

Conform acestei teorii, nu avem cum să știm intențiile extratereștrilor, explică IFLScience. Unele specii ar putea fi prietenoase, altele ostile. Și chiar dacă n-ar fi răuvoitoare, viața are tendința să se extindă, iar într-un Univers cu resurse limitate acest lucru ar spori riscurile unor conflicte cu alte forme de viață inteligente care au nevoie de aceleași resurse.

Având în vedere acești factori, cartea lui Liu Cixin sugerează că cea mai sigură cale de acțiune pentru o civilizație extraterestră este să elimine orice altă formă de viață înainte ca ea să fie eliminată.

Unul dintre cele mai faimoase paragrafe din această carte este următorul: „Universul este o pădure întunecată. Fiecare civilizație este un vânător înarmat care stă la pândă printre copaci, strecurându-se ca o fantomă printre crengile care îi ies în cale și încercând să pășească fără zgomot. Chiar și când respiră o face cu mare grijă. Vânătorul trebuie să fie mereu atent, pentru că peste tot în pădure există alți vânători care se mișcă la fel de discret ca el. Dacă dă peste o altă formă de viață – un vânător, un înger sau un demon, un copil fragil sau un bătrân tremurând, o zână sau un semizeu – nu poate face decât un singur lucru: să o elimine”.

„În această pădure, iadul sunt alți oameni. O eternă amenințare că orice formă de viață care își expune existența va fi eliminată rapid. Aceasta este imaginea civilizației cosmice. Este explicația Paradoxului Fermi”, continuă autorul.

Acest lucru nu înseamnă că dacă nu am primit niciun semnal de la vreo civilizație extraterestră este pentru că au fost rase de pe fața Universului. În cazul în care există vreo specie ce acționează în felul sugerat de Ipoteza „Dark Forest”, este logic ca toate celelalte civilizații să fie cât mai tăcute și să nu-și facă simțită prezența.

CITIȚI ȘI: Cum se poate demonstra că există viață pe Terra?

Cartea lui Liu Cixin elaborează și asupra unui alt aspect foarte interesant: deși eliminarea altora înainte ca aceștia să te elimine pare o soluție rațională, există motive practice pentru care aceasta nu este cea mai bună cale de urmat. De exemplu, civilizația X trimite o flotă de distrugătoare într-un alt sistem stelar. Până la destinație flota respectivă rămâne la același nivel tehnologic ca în momentul plecării, în vreme ce ținta, civilizația Y, a evoluat timp de secole sau chiar milenii.

Prin urmare, ar fi benefic pentru majoritatea civilizațiilor să se comporte prietenos, ca multe alte forme de viață, toate ascunzându-se în pădure, motivate de frică.