Apropiatele alegeri prezidențiale americane au devenit o sursă de anxietate de ambele părți ale frontierei, canadienii fiind preocupați de impactul pe care „politica în stil Trump” l-ar putea avea aici. În același timp, și îngrijorările lor privind starea democrației în Canada sunt în creștere.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite, ce vor avea loc în acest an pe 5 noiembrie, îi fac pe mulți canadieni să privească cu îngrijorare la stabilitatea democrației americane. Privirea critică a canadienilor nu se limitează însă doar la vecinii de la sud.

Potrivit unui nou sondaj Angus Reid, canadienii care consideră că alegerile de aici devin din ce în ce mai puțin libere și corecte sunt mai numeroși decât cei care nu se raliază acestei opinii, în vreme ce cel puțin jumătate dintre ei sunt de părere că statul de drept se șubrezește și că puterea omului de rând se deteriorează.

Evaluarea democrației canadiene variază totuși în funcție de opțiunile politice ale respondenților. Foștii alegători conservatori sunt cei mai critici și mai pesimiști, cei care au votat NPD la alegerile din 2021 au opinii mixte, iar cei care i-au ales pe liberali sunt mai optimiști pe toate fronturile.

Se remarcă însă încrederea tinerilor în democrația canadiană, căci atât femeile cât și bărbații cu vârsta de până în 34 de ani sunt cei mai înclinați să creadă că posibilitatea indivizilor de a participa la viața civică este din ce în ce mai mare, nicidecum mai scăzută.

Un alt element demn de luat în seamă este faptul că mai mult de jumătate dintre quebechezi (53%) consideră Canada o țară ale cărei valori se aliniază cu propriile lor valori. Acesta este cel mai ridicat procentaj dintre toate provinciile, cele mai scăzute fiind în Alberta (38%) și Saskatchewan (29%).

…Quand on se compare on se console

Această expresie quebecheză – „Quand on se regarde, on se désole; quand on se compare, on se console” – se aplică foarte bine datelor relevate de sondajul Angus Reid: canadienii pot fi critici la adresa situației interne, însă comparativ cu americanii, sentimentele lor vizavi de propria țară sunt mult mai pozitive.

Astfel, două treimi dintre canadieni (67%) afirmă că sunt mândri că trăiesc în Canada, față de 54% dintre americani care afirmă acest lucru în raport cu SUA. În același timp, de două ori mai mulți canadieni (59%) decât americani (30%) sunt de părere că societatea în care trăiesc este una care manifestă grijă față de membrii săi.

Stilul Trump

Așa-numitul convoi al libertății din 2022 a pus la încercare democrația canadiană și a arătat în mod clar cum Canada poate fi influențată de forțele populiste care câștigă teren în SUA, alimentate de fostul președinte american Donald Trump. Cum Trump va fi candidatul republican la alegerile din noiembrie, îngrijorările cu privire la efectele pe care această nominalizare și un potențial nou mandat al acestuia la Casa Albă le-ar putea avea aici se fac din ce în ce mai simțite printre canadieni. Doar 13% dintre respondenți consideră că în Canada suntem imuni la stilul de politică marca Trump, caracterizat de mesaje populiste bombastice și de o lipsă de respect vizavi de instituții, norme și legi.

O vastă majoritate (75%) dintre canadieni sunt de părere că această tendință trumpistă – care a inspirat politicieni din lumea întreagă – s-ar putea manifesta și aici. Opinia este partajată pe scară largă indiferent de afinități politice, însă și aici există niște elemente notabile, căci eticheta de „politică în stil Trump” este văzută ca ceva pozitiv de unii. Mai precis de cei care i-au votat pe conservatori, doi din cinci (42%) alegători ai acestui partid federal considerând că America va fi într-o poziție mai bună dacă Trump va fi reales în toamnă.

Sondajul a fost efectuat online în perioada 9-11 ianuarie 2024, pe un eșantion reprezentativ randomizat de 1,510 adulți canadieni, membri ai Forumului Angus Reid. Spre comparație, un eșantion de probabilitate de această dimensiune ar avea o marjă de eroare de +/- 2 puncte procentuale, de 19 ori din 20.

CITIȚI ȘI:

Taxa pe carbon, foarte puțin înțeleasă de canadieni
StatCan: Inegalitatea economică este în creștere în Canada