Recent, un grup de astronomi a descoperit în galaxia noastră un obiect misterios, cu masa de circa trei ori cea a Soarelui. Ar putea fi o mică gaură neagră sau, dimpotrivă, cea mai mare stea de neutroni descoperită până acum. În Calea Lactee ar putea exista miliarde de obiecte de acest gen.

Până la ora actuală au fost descoperite găuri negre cu masa de zeci de ori cea a Soarelui sau cu masa de milioane sau chiar de miliarde de ori cea a astrului nostru. Găurile negre care au generat undele gravitaționale măsurate de antenele LIGO și VIRGO au masa de circa 20-30 de ori cea a Soarelui și, atunci când formează sisteme binare, în dansul lor amețitor una în jurul celeilalte, emit unde gravitaționale pierzând energie, ceea ce, într-un final, duce la contopirea lor într-o unică gaură neagră.

În centrul multor galaxii, inclusiv a noastră, există găuri negre enorme, cu masa de milioane de ori cea a Soarelui. Mecanismul care a generat acești monștri cosmici rămâne necunoscut. Cât de mică însă poate fi o gaură neagră? Un studiu recent, publicat în revista Science, relatează despre un obiect misterios, care ar putea să fie cea mai mică gaură neagră descoperită până acum.

Astronomii, din care face parte un grup condus de Todd Thompson de la Ohio University, au studiat sute de mii de stele, analizând datele obținute de Apogee (Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment), dar și de alte telescoape (Asas-Sn, Gaia). Ei au studiat lumina emisă de aceste stele și posibilele mici variații ale acesteia. Practic, dacă o stea face parte dintr-un sistem binar, adică dacă pe lângă steaua vizibilă există un alt obiect invizibil, fiecare orbitând în jurul centrului de masă comun, lumina stelei vizibile prezintă variațiuni de „culoare” (ale spectrului luminos), în care se alternează deplasări ale spectrului spre roșu (când steaua se îndepărtează de noi) cu deplasări spre albastru (când steaua se mișcă înspre noi). Un efect asemănător efectului Doppler – cel care face ca sunetul unei ambulanțe să fie mai acut sau mai grav în funcție de mișcarea acesteia față de noi.

Cu această metodă, grupul de astronomi a descoperit la circa 10.000 de ani lumină față de noi, în constelația Vizitiul (în limbaj de specialitate Auriga), o stea cu masa de circa trei ori mai mare ca cea a Soarelui, care face parte dintr-un sistem binar împreună cu un obiect care nu se vede și care are o masă în jur de 3.3 ori mai mare ca cea a Soarelui. Perioada de rotație este de circa 83 de zile.

Ce anume este obiectul misterios și cât de siguri sunt astronomii asupra masei acestuia? Cel mai probabil este vorba despre o gaură neagră care ar putea avea masa între trei și șase ori cea a Soarelui. Ar fi un adevărat record: o gaură neagră foarte mică relativ la cele cunoscute. O astfel de gaură neagră ar fi putut lua naștere în urma exploziei unei stele masive, care ar fi lăsat în urmă o stea de neutroni, ce a consumat materia emisă în urma exploziei, devenind o gaură neagră.

Și mai interesant ar fi însă scenariul unei stele de neutroni, care ar putea să aibă masa între 2.5 și 2.6 ori cea a Soarelui – o astfel de stea de neutroni, conform multor teorii (nu toate însă), nici nu ar putea exista, fiind prea „grea”! Ba mai mult, în galaxia noastră ar putea exista multe milioane de astfel de obiecte nedescoperite până la ora actuală.

Cosmosul e plin de mistere și obiecte minunate. Cel nou descoperit este desigur o minunăție cosmică: cea mai mică gaură neagră de până acum sau cea mai mare stea de neutroni!

CITIȚI MAI MULTE DESPRE GĂURILE NEGRE:

Găuri negre compuse din energie întunecată?
Prima imagine a unei găuri negre: monstrul din inima galaxiei M87 prins mâncând
Găurile negre, un mare pericol pentru viața în Univers

CITIȚI MAI MULTE DESPRE STELELE DE NEUTRONI:

Masa limită a stelelor de neutroni și inima lor stranie
Detectarea undelor gravitaționale: prima dată pentru stelele de neutroni
Cum a luat naștere aurul în Univers?