Asemenea lui Andrew Tate, influențatorul online care promovează un discurs violent și misogin și care este acuzat pentru trafic de persoane și viol, mai multe alte vedete din manosferă încurajează bărbații să-și revendice locul în „top” și „să devină din nou bărbați alfa”. Însă acest concept care provine din regnul animal nu este bine înțeles, așa cum se arată într-un articol publicat de Agence-Science Presse.
Originile acestui mit
În zoologie, ideea că un individ poate domina complet grupul din care face parte nu este nouă. În 1802, entomologul elvețian Pierre Huber a dezvoltat conceptul relațiilor dominante observând… bondarii. În 1921, zoologul norvegian Thorleif Schjelderup-Ebbe a descris cum anumite găini au un acces privilegiat la hrană în raport cu alți membri ai grupului. Este și ceea ce au amintit cercetătorii în 2022, subliniind centenarul așa-zisei teorii a ierarhiei dominante.
În 1947, specialistul în comportament animal Rudolph Schenkel a introdus conceptul de mascul dominant sau „animal alfa” în descrierea relațiilor dintr-o haită de lupi aflați în captivitate. Conceptul a fost ulterior transpus la primate. Mai apoi, în 1982, primatologul Franz de Waal a popularizat termenul în cartea sa „Chimpanzee Politics: Power and Sex Among Apes”.
Trei ani mai târziu, în 1995, președintele Camerei Reprezentanților a SUA, republicanul Newt Gingrich, încuraja tinerii republicani să citească cartea lui de Waal, iar în 2000 scriitoarea Naomi Wolf a evocat la rândul său acest concept în cadrul alegerilor prezidențiale americane, potrivit The New York Times.
Nu în ultimul rând, în 2023, un reportaj publicat de La Presse (Le réveil des « mâles alpha ») arăta cum multe vedete de pe rețelele de socializare încurajează tinerii să devină „masculi alfa”, adică să-și afirme autoritatea fizică, materială și sexuală.
Nu există un mascul alfa la lupi
În 1999, zoologul David Mech atrăgea atenția asupra faptului că studiul original privind lupii a fost făcut pe animale în captivitate, haita observată fiind formată din lupi adulți care trăiau împreună de mulți ani.
Or, în natură lucrurile nu stau așa, după cum a arătat cercetătorul american, care a studiat lupii din Insula Ellesmere (Teritoriile din Nord-Vest, Canada). Haitele sunt compuse din mamă, tată și puii lor născuți pe parcursul ultimilor doi sau trei ani. Odată deveniți adulți, puii pleacă pentru a se împerechea și forma propriile lor haite.
Ideea că un mascul alfa ar fi liderul unei haite de lupi adulți este falsă. Termenul implică o dominare rigidă, bazată pe forță, când în realitate masculul și femela „dominanți” sunt de fapt părinții.
Potrivit observațiilor lui David Mech publicate într-un alt studiu în 2002, pe timpul iernii, puterea în haită este în mod egal partajată de lup și lupoaică.
Masculi alfa empatici la primate
Într-o conferință TEDMED din 2017 renumitul primatolog Franz de Waal deplora faptul că în cultura populară masculul alfa este văzut ca un intimidator. Cărțile populare care promovează conceptul de mascul alfa îl prezintă ca pe un individ care luptă împotriva adversarilor pentru a le dovedi că el este liderul. Această descriere nu corespunde însă cu observațiile făcute de de Waal asupra cimpanzeilor.
În cazul acestora, masculul alfa nu este neapărat cel mai puternic, ci mai degrabă cel care reușește să formeze alianțe cu alți masculi și să obțină sprijinul femelelor. Pentru a deveni un mascul alfa, un cimpanzeu trebuie să fie foarte generos, să-și împartă mâncarea și să fie interesat de puii femelelor.
Odată devenit alfa, acesta trebuie să știe cum să-și păstreze aliații fericiți și să se asigure că nu apar noi coaliții care să îi amenințe poziția. Un studiu efectuat în 2011 pe maimuțele bonobo – care ne sunt veri apropiați precum cimpanzeii – a concluzionat că masculii alfa suferă la fel de mult stres ca maimuțele care se află la baza scării sociale.
Conceptul pare să se aplice mai mult gorilelor și maimuțelor capucin, dar chiar și în aceste cazuri portretul este rareori atât de simplu. Masculul dominant într-un grup de gorile, de exemplu, se confruntă și cu o „ierarhie socială” în rândul femelelor.
O altă nuanță de considerat: la cimpanzei, pentru a păstra armonia în cadrul grupului, masculii alfa iau adesea apărarea maimuțelor marginalizate. Un studiu publicat în 2010 a arătat că masculii alfa sunt cei care „consolează” membrii grupului care se confruntă cu vreo dificultate.
Mai mult, observațiile făcute în ultimele decenii în rândul maimuțelor bonobo au relevat că alfa nu este neapărat un mascul, ca în cazul cimpanzeilor. La bonobo, o femelă se află adesea în fruntea grupului.
În concluzie, contrar unei idei larg răspândite, în realitate nu există un mascul alfa în haitele de lupi. Într-adevăr, există unul printre primate, dar rolul său, cel puțin în rândul cimpanzeilor, este complet diferit de cel cu care influențatorii masculini le place să se identifice.